Modellen
Wie weet er beter hoe het er in de échte wereld van mode, fotografen, ontwerpers, stylisten en visagisten aan toe gaat dan de modellen zelf? Tanja Kok, internationaal ontdekt als model op haar 24ste, neemt je mee van achter de schermen naar vóór de camera en op de catwalk. Tanja vertelt zonder Instagram-filter over de dingen die zij als (beginnend) model meemaakte. Met welke verwachtingen teken je bij een bureau? Hoe word je gekeurd? Wat vinden je familie en vrienden ervan dat je dit werk doet? En hoe reageer je als je wordt ontdekt door… een modelizer?
Insiders
Voor Help! Ik ben model interviewde Tanja talloze insiders die een kijkje geven in hun leven en eerlijk hun verhaal vertellen. Daaruit blijkt dat de modewereld duidelijk aan het veranderen is en ontwerpers en agentschappen gelukkig ook steeds meer rekening houden met diversiteit. Deze interviews worden afgewisseld met twaalf verhalen over het spannende, maar soms ook onthutsende leven van internationale fotomodellen. Tanja’s modellenleven is een jarenlange ontdekkingsreis geweest. Zelf was ze graag aan die reis begonnen mét de kennis van de tips en trucs die ze in Help! Ik ben model geeft. VivOnline sprak met Tanja over haar nieuwe boek.
‘Help! Ik ben model’
Waarom heb je dit boek geschreven?
Ik heb dit boek geschreven omdat ik vind dat het nu echt wel tijd is geworden om te vertellen hoe het werkelijke leven van internationale fotomodellen is. Daarbij wilde ik niet alleen afgaan op wat ik zelf heb ervaren en gezien maar ook mensen uit de modewereld hun mening laten geven. Met dit boek wil ik vooroordelen over modellen wegnemen en ik wil pleiten voor meer diversiteit. Inclusiviteit is in Europa lang te onbelangrijk gebleven. In Amerika, en vooral in New York is dat anders daar is diversity juist enorm belangrijk. Gelukkig is er steeds meer de kans je te presenteren just as you are. De toekomst is dat er modellen in alle maten en kleuren zichtbaar zijn. Everybody counts!
Ook wil ik graag benadrukken dat er steeds meer aandacht is voor de mogelijke misstanden in de mode-industrie en daarom leg ik bijvoorbeeld in het boek uit wat het werk is van The Models Health Pledge een organisatie die onder andere de werkomstandigheden van modellen wil verbeteren. Mijn modellenleven is een jarenlange ontdekkingsreis geweest. Zelf was ik graag aan die reis begonnen mét de tips en trucs die in mijn boek staan. Help! Ik ben model laat de vrolijke kant van het leven in de modewereld zien vol glitter en glamour, maar het biedt ook waarschuwingen voor de keerzijde van het modellenleven. Ik denk zelf dat het boek niet alleen geschikt is voor jongeren die model willen worden maar ook voor ouders die met deze wens worden geconfronteerd. En misschien ook wel voor (bezorgde) opa en oma’s.
Waarom moeten we het boek lezen?
Help! Ik ben model is niet alleen interessant door de tips en trucs van de insiders, maar is ook erg leuk omdat er verhalen in staan van het personage Mila. Ze woont en werkt in de bekende modesteden zoals Milaan, Londen, Parijs, New York en Kaapstad. Het verhaal gaat over wat zij meemaakt in het spannende en soms onthutsende modellenleven. In het boek vind je universele thema’s als (zelf)liefde, pijn, succes, afwijzing, eenzaamheid en troost. Kortom: gevoelens waarmee iedereen in zijn leven te maken krijgt. Leren stilstaan bij je geluk en ook jezelf steeds weer opnieuw uitvinden zijn belangrijke aandachtspunten.
Wat is jouw achtergrond?
Ik studeerde communicatie, werkte als redacteur op een nieuwsredactie bij de televisie en werd pas op mijn 24ste internationaal ontdekt als fotomodel. Met die leeftijd was ik eigenlijk al een dinosaurus in de modellenwereld, maar ik zag er stukken jonger uit en besloot mijn kans te grijpen. Ik bereisde de wereld in ruim zeven jaren, schreef columns en maakte in New York een serie voor STYLETODAY. Verder presenteer ik, geef ik trainingen aan beginnende modellen en schrijf een scenario voor een dramaserie.
Waar gaat het boek over?
Ik neem je mee van backstage to frontpage, van achter de schermen naar boven op de catwalk en in de studio. Ondertussen leer je hoe je ondanks alle indrukken op de set toch dicht bij jezelf kunt blijven.
Preview
De Wereld van Mila
Namaste! Ik kan niet wachten om dat verlossende woord straks aan het eind van deze yogales uit te spreken. Het concentreren op mijn houdingen lukt me vandaag niet. Ook hier kijk ik steeds of ‘perfecte’ lichamen bestaan. Ik zie ze niet. Ook als ik tussen andere modellen sta hoop ik iets lelijks te ontdekken. Gekke voeten bijvoorbeeld, storende moedervlekken, romige heupen, misschien een piepklein buikje of toch te dikke billen. Er moet toch iets zijn waardoor de concurrentie minder wordt en mijn zelfvertrouwen terugkomt.
Stom dat ik zelfs hier lig na te denken over perfectie terwijl ik nu juist Bikram yoga doe om tot rust te komen. Helemaal zen te worden. En dan nog wel met die knappe Simon die uitgerekend op het matje áchter mij staat
Had ik maar een ander pakje aangetrokken. Bij pose nummer drie, ‘Utkatasana’, moeten we onze billen zo ver mogelijk naar achteren steken. En ook nog omhoog. Het wordt niet voor niets de ‘awkward houding’ genoemd. Ik voel mijn billen onder het korte shortje uitpiepen en ik blijf maar sjorren!
De Doutzen Kroes-lookalike yogalerares fluistert: ‘Verbeeld je dat je in de woestijn bent and there’s no way out.’
Simon lijkt niet afgeleid door mijn pogingen om mijn broekje op zijn plaats te houden, want hij zoekt oogcontact via de spiegel. Ik ontwijk zijn blik door gauw opzij naar mijn roomie Svetlana te kijken. Ze ligt in Dead Body Pose.
Dit keer is Svetlana het model in town dat ontzettend veel op mij lijkt. Superirritant, want we worden voor dezelfde jobs in optie gezet. Bij een optie wil de klant dat een model de shootdag vrijhoudt in de agenda, maar het is nog geen definitieve boeking. Svetlana start net en is een new face. Ik ben ervaren maar mijn dagprijs ligt een stuk hoger. Allebei hebben we een dag in onze agenda geblokkeerd maar de klant moet nog kiezen.
Ik kijk naar de klok. Wanneer zijn die negentig minuten nou eindelijk voorbij?
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 oktober 2016
PAS DIT TOE OM MEER VAN JE LICHAAM TE HOUDEN
28 september 2016
DETOXEN MET KRYSTL TIJDENS HET ZENZO YOGA WEEKEND
13 augustus 2017
De voordelen van 40 worden
26 oktober 2016
DE HALVE MARATHON VAN AMSTERDAM MET KRYSTL
23 januari 2019
10 tips voor een gelukkig, positief en blij gevoel!
31 december 2017
Ruim je hoofd op!
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
22 maart 2018
20 korte tips voor meer succes!
29 oktober 2016
IS POSITIVITEIT DE SLEUTEL TOT JOUW GELUK?
18 januari 2021
Blue Monday: zo maak je er een feestje van!
6 maart 2018
Dit is hoe je echte liefde kunt herkennen!
27 maart 2018
Mijn powermorning, ontbijt & workout in de tuin!
15 november 2018
Een succesvolle vriendschap? Dit is de geheime formule!
15 februari 2021
20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
8 februari 2018
Lachen is gezond: zo lach je meer in het dagelijks leven
20 september 2018
Een onbezorgd leven voor elk kind, dat wil je als ouder toch?
21 september 2017
Weekendje Berlijn? Dit zijn de 5 leukste vegan hotspots
16 september 2019
10 tips waarmee je een goede relatie geweldig maakt
16 februari 2017
Zo kom je die laatste winter maanden makkelijk door!
11 december 2017
10 filmtips op Netflix om te kijken tijdens de feestdagen
4 september 2018
Levenslessen geleerd van vreemden tijdens het reizen
30 januari 2019
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –