Schildklierklachten door laaggradige ontsteking?
Veel mensen hebben last van schildklierklachten door een tekort aan actief schildklierhormoon. Symptomen hiervan zijn kouwelijkheid, droge huid, vermoeidheid, haaruitval, zwakke nagels, depressieve gevoelens, obstipatie en hoofdpijn. Schildklierklachten komen meer bij vrouwen voor dan bij mannen. Eén van de oorzaken is chronische laaggradige ontsteking.
Wat is laaggradige ontsteking?
Bij laaggradige ontsteking is sprake van een chronische ontsteking. Hierbij is het immuunsysteem chronisch actief, maar op zo’n laag niveau dat er geen klassieke ontstekingsverschijnselen zoals roodheid, gezwollenheid en pijn optreden. Ook is het nauwelijks in het bloed meetbaar. Laaggradige ontsteking wordt door verschillende factoren veroorzaakt. Bijvoorbeeld door een westers voedingspatroon met veel bewerkte voedingsmiddelen (brood, pasta, rijst, vruchtensappen, margarine, vleeswaren) en weinig groente, fruit en vis. Maar ook door chronische stress en een slechte slaapkwaliteit.
Symptomen van laaggradige ontsteking
In het begin merk je er nauwelijks iets van dat het immuunsysteem continu licht geactiveerd is. Meestal zijn er lichte symptomen aanwezig die men als ‘normaal’ beschouwt. Voorbeelden hiervan zijn vermoeidheid, geen zin om te bewegen of te sporten, stemmingswisselingen, sociaal terugtrekgedrag en een vermindert libido. Na verloop van tijd kan laaggradige ontsteking allerlei klachten en ziekten veroorzaken zoals allergieën, diabetes type 2, obesitas, PCOS, fibromyalgie, hart- en vaatziekten, depressie, bepaalde vormen van kanker en auto-immuunziekten. Daarnaast kan laaggradige ontsteking schildklierklachten veroorzaken.
Laaggradige ontsteking vermindert actief schildklierhormoon
Tijdens laaggradige ontsteking wordt de omzetting van het inactieve schildklierhormoon (T4) naar het actieve schildklierhormoon (T3) verminderd. In de cel wordt T4 omgezet in reverse T3 (rT3) en T3 wordt afgebroken. Dit zorgt voor een verlaging van de stofwisseling in met name de spieren, lever, nieren, het hart en het spijsverteringsstelsel. Als gevolg hiervan is er minder energie voor deze organen beschikbaar waardoor zij minder actief worden.
Het verlagen van de hoeveelheid actief schildklierhormoon is een strategie van het immuunsysteem om zichzelf langdurig aan te kunnen houden.[1] Een actief immuunsysteem kost namelijk veel energie. Door het energieverbruik van andere organen te verlagen heeft het immuunsysteem zelf meer energie ter beschikking. In eerste instantie is dit een geweldige strategie bij een kortdurende infectie, maar bij een langdurig actief immuunsysteem kan het uiteindelijk tot problemen leiden. Doordat de andere organen langdurig minder energie ter beschikking hebben zullen zij verwaarlozen. Als gevolg hiervan functioneren deze organen steeds minder goed. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot obstipatie, hartfalen, een verminderde werking van de nieren, en een toename van vetmassa ten koste van spiermassa.
Samenvatting
Schildklierklachten kunnen zich uiten in kouwelijkheid, droge huid, vermoeidheid, haaruitval, zwakke nagels, depressieve gevoelens, obstipatie en hoofdpijn. Eén van de oorzaken is laaggradige ontsteking. Hierbij is het immuunsysteem chronisch licht geactiveerd. Zo licht dat je er in eerste instantie bijna niets van merkt. Na verloop van tijd kan laaggradige ontsteking tot allerlei klachten en ziekten leiden. Ook schildklierklachten. Een westers voedingspatroon, chronische stress en een slechte slaapkwaliteit zijn enkele oorzaken. Bij laaggradige ontsteking kan de hoeveelheid actief schildklierhormoon (T3) afnemen waardoor de schildklierklachten ontstaan.
Praktische tip
Laaggradige ontsteking wordt onder andere door een westers voedingspatroon veroorzaakt. Door weer het voedsel te gaan eten waar onze genen op aangepast zijn, kun je laaggradige ontsteking verminderen. Dit voedsel wordt oervoeding (Paleo) genoemd en bestaat uit (zee)groente, fruit, paddenstoelen, noten, zaden, gevogelte, schaal- en schelpdieren, vis, en af en toe een stukje wild vlees.
Wil je echt met je hormonen en je schildklier aan de slag? In mijn boek vind je meer informatie
Tekst Ruud Rotteveel www.revolutionairgezond.nl
Bron
[1] The Selfish Immune System. When the Immune System Overrides the “Selfish” Brain. Pruimboom L, Raison CL, Muskiet FA. Submitted Journal of Evolution and Health.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
2 september 2016
INSPIRATIE VOOR EEN DAG ZONDER VLEES: CHILI SIN CARNE
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
17 januari 2018
De griepepidemie te lijf! Welke 5 supplementen werken echt
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
24 oktober 2015
Zwangerschapstips!
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
13 augustus 2015
Homemade Hummus
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
10 oktober 2018
Een beter seksleven? Wij hebben 5 tips voor je!
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
21 juni 2019
Lekker bakken dit weekend met Viv’s appeltaart
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
7 december 2020
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –