Veel mensen met de ziekte van Hashimoto houden, ondanks het gebruik van medicatie, restklachten over. Vaak wordt verteld dat hier niets aan te doen is en dat men moet leren leven met de overgebleven klachten. Dit is onjuist, want in veel gevallen kunnen restklachten wel verminderd worden. Dit zie ik wekelijks in mijn praktijk, waar ik schildklierpatiënten leefstijladvies geef. Door de juiste leefstijlmaatregelen toe te passen kunnen symptomen, waaronder vermoeidheid, verminderd worden. Ook kunnen bloedwaarden, waaronder de antistoffen anti-TPO en anti-Tg, verbeteren.

Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Ik leg het je graag uit.

Voeding bij Hashimoto

Een auto heeft de juiste brandstof nodig om goed te kunnen werken. Dat is logisch. Voor het lichaam geldt precies hetzelfde. Om goed te kunnen functioneren hebben jouw organen de juiste brandstof (lees: voeding) nodig. Wanneer je de verkeerde voeding eet gaat je lichaam protesteren.

Het eten van de juiste voeding is dus essentieel. Maar wat is de juiste voeding? Wat kun je beter meer eten en wat minder? Laten we daar eens dieper op ingaan.

Uit mijn eigen praktijkervaring en uit de ervaring van collega’s blijkt dat Hashimotopatiënten veel baat hebben bij het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • glutenbevattende granen: tarwe, spelt, rogge en kamut
 • zuivelproducten: melk, kaas, yoghurt en kwark
 • sojaproducten: sojabonen, sojamelk, sojayoghurt, soja proteïnepoeder, tempé en tofu

Maar waarom? Dat kun je lezen in mijn eerder geschreven artikel Gezonde voeding die je wilt vermijden bij Hashimoto.

Als je Hashimoto hebt kun je deze voeding dus beter minder eten, maar let op dat je niet te streng voor jezelf bent! Wanneer het veranderen van je voedingspatroon teveel stress oplevert ben je de ene risicofactor (ongezonde voeding) aan het inruilen voor de andere (stress). Het netto resultaat is dan dat je geen tot weinig verbetering zult merken.

Nu hoor ik je denken ‘Wat kan ik dan nog wel eten?’.

Er valt inderdaad best veel weg als je gluten, zuivel en soja gaat vermijden. Maar er blijven meer voedingsmiddelen over dan dat er wegvallen. Voeding die je beter meer kunt eten is:

 • groente
 • fruit
 • paddenstoelen
 • noten en zaden
 • eieren
 • gevogelte: kip, kalkoen
 • wild: eend, fazant
 • vis
 • schaal- en schelpdieren: garnalen, mosselen, kreeft, oesters
 • kruiden en specerijen

Daarnaast zijn er twee belangrijke voedingsstoffen die we moeilijk uit de voeding kunnen halen, waardoor het in veel gevallen noodzakelijk is om ze via supplementen aan te vullen. Welke dat precies zijn lees je hieronder.

Supplementen bij Hashimoto

Vitamine D en de omega 3-vetzuren EPA en DHA zijn essentieel voor een goede werking van het immuunsysteem. Bij Hashimoto speelt het immuunsysteem een belangrijke rol. Deze valt namelijk ‘lichaamseigen’ schildklierweefsel aan, waardoor schade ontstaat en de schildklier steeds minder goed kan functioneren. Het is dus belangrijk om het immuunsysteem weer in het gareel te krijgen. Vitamine D en omega 3-vetzuren spelen hier een belangrijke rol bij.

Beide zitten in vis, maar het lukt de meeste mensen niet om er voldoende van via de voeding binnen te krijgen. Hoewel er een klein beetje vitamine D is vette vis zit, is de belangrijkste bron van vitamine D de zon. In Nederland kunnen we alleen rondom de zomermaanden vitamine D aanmaken. Na de zomer daalt de vitamine D spiegel weer vrij snel, waardoor veel mensen in de herfst en wintermaanden een te lage vitamine D spiegel in het bloed hebben.

Het is daarom voor de meeste mensen aan te raden om zowel vitamine D als de omega 3-vetzuren EPA en DHA door middel van supplementen aan te vullen. Maar hoeveel moet je er dan van nemen? Dat is afhankelijk van je bloedwaarde. Optimale bloedwaarden zijn:

 • omega 3: een omega 3-index van 8 procent
 • vitamine D: een bloedwaarde van minimaal 75 nmol/l, maar liever richting de 120 nmol/l

Je vitamine D waarde kun je mogelijk door je arts laten meten. Indien dit niet mogelijk is kun je via het internet zelf een vingerprik test aanschaffen. De omega 3-index wordt niet door reguliere artsen gemeten. Ook deze vingerprik test kun je zelf via internet aanschaffen. Daarnaast kun je een ervaren therapeut om hulp vragen.

Praktische tips

Aan alleen kennis heb je weinig, daarom geef ik je graag een aantal praktische voedingstips:

 • Vervang je bakje yoghurt met ontbijtgranen door een bakje kokosyoghurt (let op dat er geen melk in zit!) met noten, zaden en fruit.
 • Vervang je je broodje kaas door een omelet van 4 eieren met champignons en ui of door een salade.
 • Probeer eens een zoet-zure salade van rauwkost met fruit, noten/zaden en een dressing van appelazijn met olijfolie en een beetje honing.
 • In de winter kun je zelfgemaakte soep als lunch nemen. Hier kun je veel groenten en kruiden in verwerken. Denk bijvoorbeeld aan pompoensoep. Op internet kun je veel recepten vinden. In een thermoskan kun je het warm houden en naar je werk meenemen.

Tekst: Ruud Rotteveel (Revolutionair Gezond) voor Vivonline

Ruud is gespecialiseerd in schildklierklachten. Op zijn website vind je meer dan 30 artikelen over de schildklier. Ook heeft hij een e-book over de risicofactoren voor Hashimoto geschreven. Klik hier om het e-book gratis te downloaden en zet direct de eerste stap naar een beter leven met Hashimoto.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten