Heel veel vrouwen hebben last van een onregelmatige menstruatiecyclus, krampen, PCOS of andere hormonale problemen. We kunnen behoorlijk veel last ervaren van onze hormonen, maar gelukkig kunnen we hier zelf veel aan doen!
Enkele voorbeelden hiervan zijn: dieet, levensstijl, darmgezondheid en de vermindering van stress. Naast al deze voorbeelden is er nog een heel belangrijk element wat onze hormonen behoorlijk kan dwarsbomen. We hebben het over: slapen.
Hormonen
Slapen verdient een prioriteit wat betreft het in balans brengen van onze hormonen. Veel mensen leven tegenwoordig gezonder, zij maken meer bewuste keuzes op het gebied van voeding en ze sporten meer. Wat ze daarentegen vaak vergeten is dat slaap minstens even belangrijk is. Sterker nog: slaap is zelfs belangrijker dan voeding en voldoende lichamelijke beweging.
Dus hoe zit dat nou?
Slaap is van cruciaal belang voor de hormoonbalans bij vrouwen. De meeste hormonen worden gecontroleerd door de hypothalamus en de hypofyse. Deze twee organen bevinden zich in de hersenen en ze zijn afhankelijk van ons biologische ritme. Als ons biologische ritme verstoord is raken onze hormonen hier de dupe van. En dan hebben we het niet alleen over hormonen als oestrogeen en progesteron, het gaat hierbij over al onze hormonen (van cortisol tot insuline en melatonine). Slaap heeft enorm veel effect op dit alles. Bijvoorbeeld op het verlagen van het cortisol of het hebben van een betere insulinegevoeligheid.
BESTEL HIER MIJN BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen.
Slapen
Slapen is zelfs zo belangrijk dat een slapeloze nacht onze hormonen al flink in de war kan schoppen. Je kunt de volgende ochtend bijvoorbeeld last krijgen van bloedglucose-gevoeligheid. Dit heeft invloed op hoe je je voelt (je humeur) maar ook op je energieniveau! Als we ons moe voelen maken we vaker slechte keuzes op het gebied van voeding, wat weer voor meer problemen zorgt en andere hormonale klachten.
Volgens een onderzoek uit 2018 in het tijdschrift Nature and Science of Sleep, komen slaapstoornissen vaker voor bij vrouwen met PCOS als bij vrouwen zonder hormonale kwalen. Wat je hieruit kunt opmaken is dat een tekort aan slaap voor hormonale onevenwichtigheden kan zorgen. En wanneer dit eenmaal aan de gang is, is het lastig om dit 1-2-3 terug te draaien. Het werkt een beetje als het sneeuwbaleffect. Als we tekort slapen kunnen we een toename van cortisol en een afname van melatonine veroorzaken, wat de progesteronproductie kan beïnvloeden. Het gevolg hiervan is dat we bijvoorbeeld angsten, PMS-symptomen, nog meer slapeloze nachten en andere hormonale disbalans in de hand helpen.
Dus wat moeten we doen?
Hoeveel slaap hebben we precies nodig om lief te zijn voor onze hormonen? Begin met het prioriteren van je slaap! Als je 8 tot 9 uur slaapt zijn onze hormonen hier enorm bij geholpen. Tijdens onze slaap maken we hormonen aan, we herstellen ‘de foutjes’ en we proberen het terug in balans te krijgen. Wat kun je zelf nog meer doen? Slik voldoende magnesium! Doe dit voordat je gaat slapen, dat adviseer ik al altijd! Let op je cafeïne inname en probeer alle factoren die je stress opleveren in te dammen. Daarnaast kunnen bepaalde adaptogenen (kruiden) zoals ashwagandha zorgen voor een meer rustige geest. Het is een beetje een zoektocht om uit te vinden wat wel en niet voor je werkt. Gelukkig voorzien wij jou maar al te graag met tips. Wil je hier nou meer over weten? Klik dan hier voor: 10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
26 april 2019
Hoe ga je hoofdpijn te lijf met de juiste voeding?
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
19 augustus 2017
Hoe gezond is een detox?
8 augustus 2018
Summer salade met linzen
23 februari 2016
Hongergevoel?
5 april 2016
Gezond starten met deze Acai Courgettesmoothie
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
1 september 2014
Quinoa; een true superfood!
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
18 november 2015
Viv’s Schoencadeautips!
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
2 augustus 2015
Verse Tonijntaartjes
2 juli 2016
3 x ei love you
6 april 2015
Wil jij een persoonlijk voedingsadvies van Viv?
17 januari 2018
De griepepidemie te lijf! Welke 5 supplementen werken echt
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
27 juli 2014
Glutenvrij diner!
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
24 juni 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –