Bijnieruitputting
Heb je moeite om ’s morgens uit bed te komen, voel je je futloos en blijf je moe, ook als je veel slaapt? Dan is de kans groot dat niet alleen jij, maar ook je bijnieren uitgeput zijn. Als je lang doorloopt met uitgeputte bijnieren kan dit tot een burn-out leiden.
Een gebrek aan energie klinkt als zo’n vage klacht waar we al snel een oordeel over hebben. Anderen denken vast dat we ons aanstellen. Maar als je bijnieren uitgeput zijn is er wel degelijk wat aan de hand in je lijf. Toch worden vermoeidheidsklachten vaak niet gelinkt aan bijnieruitputting. Jammer, want als je weet wat er met je bijnieren aan de hand is kan je er onder andere iets aan doen door je voedingspatroon aan te passen met deze 5 dieet adviezen.
Bijnieren zijn je energie motor
De bijnieren zijn bij uitstek de organen in je lichaam die er voor zorgen dat je voldoende energie hebt. In je bijnieren worden verschillende belangrijke hormonen aangemaakt, waaronder de anti-stresshormonen adrenaline en Cortisol en het energiehormoon DHEA. Wanneer de bijnieren door langdurige psychische of lichamelijke stress continu Cortisol produceren raken de bijnieren op den duur overwerkt. Een uitwerking hiervan is dat de bijnieren minder Cortisol kunnen produceren. Is er een tekort aan Cortisol, dan vindt er ’s ochtends geen Cortisolpiek plaats die ervoor zou moeten zorgen dat je fit uit je slaap ontwaakt. Hierdoor word je elke dag opnieuw weer moe wakker en blijf je moe gedurende de dag.
Voeding, stress en cortisol
De lengte van de fase waarin je bijnieren teveel cortisol produceren door chronische stress, kan jaren duren. Deze overproductie aan cortisol heeft allerlei ongewenste bijwerkingen. Het begint vaak met een enorme behoefte aan suiker (cravings), aan koffie, cola of andere opwekkende middelen om het gevoel van tekort energie tegen te werken. Een uitdaging dus om juist in tijden van stress voor gezonde voeding te kiezen. Want door ongezonde voeding houd je de stress juist in stand, omdat het je hormoonspiegel en je bloedsuikerspiegel nog meer uit balans brengt.
5 voedingstips voor bijnieruitputting
Onderstaande voedingstips kunnen je helpen om de cirkel van stress en bijnieruitputting te doorbreken door je lichaam gezond voedsel te geven en tekorten die zijn ontstaan door de langdurige stress periode weer aan te vullen.Maak wijzigingen in je voedingspatroon met kleine stapjes en wil niet alles in één keer. Anders wordt eten een aanvullende bron van stress. Door jezelf toe te staan kleine veranderingen door te voeren kan je lichaam geleidelijk wennen aan een gezond eetpatroon dat je een heel leven lang gezond kan houden.
https://staging.vivonline.nl/bijnieruitputting-neem-vitamines/
Hoe doorbreek je de cirkel van van stress en uitputting?
- Elimineer suiker en eet zo min mogelijk koolhydraten. Een voedingspatroon op basis van veel koolhydraten verstoort je Cortisol-productie nog verder. Cortisol helpt namelijk met het reguleren van je bloedsuikerspiegel. Zorg voor een basisvoeding van kwalitatief goede eiwitten (gevogelte, eieren, vis) en vetten (olijfolie, kokosolie, avocado, noten en zaden) en veel groenten. Kies je voor koolhydraten, beperk je porties en kies alleen trage koolhydraten uit onbewerkte producten of fruit.
- Vermijd alcohol & koffie en andere stimulerende middelen. Zelfs kleine hoeveelheden alcohol worden soms bij bijnierproblemen al slecht verdragen. Ook koffie en chocola zijn niet aan te raden omdat cafeïne en de cafeïneachtige stof theomobrime die in chocola zit, de reeds uitgeputte bijnieren nog verder kunnen over stimuleren.
- Zorg dat je extra vitamine C binnen krijgt. Vitamine C is essentieel voor enzymprocessen in de reeks reacties in de bijnieren, o.a. voor het produceren van adrenaline. Focus daarom in je voeding op groenten en fruit en slik extra vitamine C.
- Eet veel vette vis (omega 3). De visvetzuren DHA en EPA zijn belangrijke grondstoffen voor hormonale processen. Omega 3 vetzuren kunnen tot een verminderde Cortisolrespons leiden en vermindering in stress. Tevens maken ze je stress gevoeliger. Behalve vette vis kun je ook supplementen met krill olie of vegetarische DHA uit algen kiezen.
- Eet veel magnesiumrijke superfoods. Naast (donker)groene groenten bevatten carobepoeder en chiazaad veel magnesium. Magnesium heeft een kalmerende werking en ontspant de spieren en bloedvaten. Magnesium is ook een co-factor die noodzakelijk is bij de productie en omzet van het stresshormoon noradrenaline naar adrenaline.
Stress management
Een gezonde voeding is een enorm belangrijke basis voor een gezond lichaam. Het levert de vitamines en mineralen die ervoor zorgen dat de organen in je lichaam hun functie kunnen uitoefenen. Voor volledig herstel is ook stress management een belangrijke (misschien wel de belangrijkste) factor, gezien dit de meest belangrijke veroorzaker is van bijnierproblematiek en bijnieruitputting.
Tekst: Jesse van der Velde voor VIVONLINE
Wil je meer lezen over bijnieruitputting? Dan is dit artikel misschien iets voor jou.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
14 juni 2019
De gezondste vetten en oliën om mee te koken!
7 september 2016
BACK TO SCHOOL MET DE HEALTHY KIDS BOX
20 juli 2015
Easy to go Rice Wraps
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
22 mei 2015
Smaak en kleuren
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
5 mei 2014
De multifunctie van kokosolie!
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
19 juni 2019
25 Simpele dingen voor een gezonde levensstijl
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
6 september 2016
Keltisch zeezout
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
2 september 2016
INSPIRATIE VOOR EEN DAG ZONDER VLEES: CHILI SIN CARNE
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
6 oktober 2014
Eetdagboek review
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
6 september 2015
Viv’s Health Event: terug in de college banken, maar dan leuk!
12 maart 2015
Insecten als snack
19 augustus 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –