Quinoa is een bekend superfood vanwege zijn hoge voedingswaarde en vele voordelen voor onze gezondheid. Maar wordt quinoa binnenkort ingehaald door freekeh? Deze graansoort wordt populairder en is in steeds meer winkels en recepten te vinden. En met een reden. Wat is freekeh eigenlijk en wat is het verschil met quinoa?
Freekeh is eigenlijk gewoon tarwe, maar dan onrijp geoogst. Het graan wordt boven een open vuur gehouden om het kaf en stro te verbranden. Omdat de onrijpe korrels veel vocht bevatten, verbranden ze niet. Ze krijgen alleen een rokerige, nootachtige smaak.
Het verschil tussen quinoa en freekeh
Freekeh is in feite tarwe. Wat maakt dit graan nou zo bijzonder? En wat is het verschil met quinoa? Het eerste verschil is dat quinoa een zaad is. Quinoa is daardoor glutenvrij, terwijl freekeh dit niet is. Dat maakt quinoa een betere keus voor mensen met een glutenallergie. Voor diabetici is freekeh echter een betere keus.
Freekeh heeft een lagere glycemische index dan quinoa. Dat betekent dat freekeh minder invloed heeft op je suikerspiegel dan quinoa. Wil je diabetes voorkomen of heb je suikerziekte, dan doe je er goed aan om regelmatig voor freekeh te kiezen. Ook als je wilt afvallen, is het om die reden een goede keuze.
Freekeh bevat ongeveer evenveel koolhydraten en zelfs meer eiwitten en vezels dan quinoa. Het past daarom binnen te principes van een koolhydraatarm dieet. Het graan vult zelf beter en geeft je langer een verzadigd gevoel. Op deze manier eet je minder, wat goed is voor je gewicht. Het hoge gehalte aan vezels zorgt bovendien voor gezonde darmen.
Freekeh bevat echter nog andere belangrijke voedingsstoffen in uitzonderlijk grote hoeveelheden.
Hogere voedingswaarde
In 100 gram freekeh zit maar liefst 31 mg zink, 32 mg ijzer, 3,4 mg koper, 370 mg calcium en 110 mg magnesium. Dezelfde hoeveelheid quinoa bevat slechts 1,09 mg zink, 1,49 mg ijzer, 0,19 mg koper, 17 mg calcium en 64 mg magnesium.
Gaat het je om de voedingswaarde, dan is freekeh een betere keuze. Let er wel op, als je gevoelig bent voor gluten of hier niet zeker van bent, kun je gluten beter helemaal weg laten uit je eetpatroon. Zeker als je ook nog af wilt vallen, kun je in dat geval beter de veilige keuze maken en kiezen voor quinoa.
Wil je nog meer van Jasper lezen? Dan is dit artikel over afvallen misschien iets voor jou.
Tekst: Jasper Alblas voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Tilburg
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
7 september 2016
10 TIPS VOOR EEN EXTRA LANG ZOMERGEVOEL
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
22 december 2017
Een gezond Engels ontbijtje tijdens de feestdagen, het kan!
24 mei 2018
Vegan hotspots in Como (Italië)
25 juni 2015
Eivissa Food
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
6 oktober 2018
Een dag zonder zuivel, hoe pak je dat aan?
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
13 januari 2021
Hoe een gezonde bloedsuikerspiegel je helpt met afvallen
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
9 juli 2014
Frisse mango-kwarktaart
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
3 december 2018
Mooie tanden zonder fluoride!
14 februari 2017
Mijn reis SOS tasje
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
9 augustus 2015
Herman over bonen
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
18 maart 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –