De pil beschermt ons tegen zwangerschap. Dit is een feit, echter zijn er een aantal omstandigheden die de werking van de anticonceptiepil belemmeren. Uiteraard zijn de risico’s klein maar dat betekent niet dat je ze volledig wil negeren.

De pil ofwel anticonceptiepil reguleert onze hormonen en daardoor kan er geen ovulatie plaatsvinden. Maar als die regulatie verstoord wordt gaat er iets mis en kan de pil niet 100% haar werk goed doen. Hieronder beschrijven we 6 andere factoren die invloed hebben op de hormoonbalans. Waarschijnlijk zijn dit een aantal voorbeelden waar je nog niet op de hoogte van was.

Antibiotica en de pil

Over het algemeen heeft antibiotica geen invloed op de werking van de pil, maar dit is helaas niet altijd het geval. Er zijn namelijk soorten die de pil ineffectief maken en dat effect kan tijdelijk aanhouden nadat je met de kuur gestopt bent. Bespreek dit altijd goed met de huisarts.

Veranderende temperatuur

Het gaat hierbij om de temperatuur waarop je de anticonceptiepil bewaart. Het heeft bijvoorbeeld gevolgen voor de pil als je deze in een bloedhete auto laat liggen. Bewaar daarom altijd de pil in een koele omgeving en stel deze niet bloot aan de zon.

Sint Janskruid

Dit is een homeopathisch kruid wat men slikt tegen angsten en somberheid. Maar het breekt ook oestrogeen af en daardoor kan de pil minder goed haar werk doen. Als je dit kruid slikt is het aan te raden om goed met je huisarts te overleggen wat je het best kunt doen.

Spijsverteringsproblemen

Wanneer je te maken hebt met een prikkelbare darm is je lichaam niet goed in staat om medicatie af te breken of om voedingsstoffen op te nemen. Als er iets gebeurt in je lichaam waardoor je spijsvertering/metabolisme niet vlekkeloos verloopt, kun je opnieuw het beste met je arts overleggen of er wellicht een beter alternatief is.

Anticonceptiepil onregelmatig slikken

Waarschijnlijk was dit geen verrassing voor je, maar als je de pil op onregelmatige tijdstippen slikt is de werking minder effectief. De pil is over het algemeen 97 tot 94% betrouwbaar, maar als je de pil niet op regelmatige tijdstippen slikt wordt de betrouwbaarheid vele malen minder.

Toch zwanger

Als je het zekere voor het onzekere wil nemen gebruik je ook altijd een condoom tijdens het vrijen. Zelfs als je de pil 100% volgens alle richtlijnen ‘goed’ slikt bestaat er een kans dat je zwanger kan raken. De kans is minimaal, maar het is niet onmogelijk! Je kunt namelijk zomaar tot die paar procent behoren die wel zwanger raakt.

Wij raden de pil sowieso niet aan i.v.m. de hormonen die je slikt. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een koperspiraal, maar het blijft uiteraard aan jou en aan wat je fijn vindt.

Tekst: Inga Stoit

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten