Om de week praat presentatrice en schrijfster Vivian Reijs met een bekende Nederlandse vrouw over haar voedingsstijl. Deze week is dat Jet van Nieuwkerk. Jet heeft een culinaire rubriek in het Parool en schreef twee boeken (aanrader!!) over -haar liefde voor- een gezonde leefstijl, dat volgens haar niet te streng en al helemaal niet saai hoeft te zijn!
Altijd in de koelkast
‘Een fles champagne. Altijd. Stél, er is wat te vieren. Of je hebt juist een ongelofelijke shitdag, dan komt ’ie ook goed van pas.’
Van huis uit
‘Mijn moeder kookte altijd thuis. Van haar heb ik het ook geleerd. We aten altijd heel gezond. Nooit uit pakjes, maar dan ook echt nooit. Vroeger werd ik soms nog wel eens gek van die volkorenpasta en wilde ik ook gewoon de witte versie zoals de meesten aten. Nu weet ik niet beter en wil ik niet anders. Ik heb wel eens spijt dat ik niet op nog jongere leeftijd naast haar heb gestaan in de keuken, dan zou ik misschien nog beter kunnen koken dan nu. Het meeste heb ik de afgelopen jaren pas geleerd.’
Koken
‘Ik kook heel graag, maar please, mag ik wat meer tijd in mijn dag hebben om iedere avond een uitgebreid maal op tafel te zetten? Meestal sloof ik me pas uit als ik eters krijg. Doordeweeks houd ik het simpel en wil ik niet te lang in de keuken staan. Wel altijd gezond, voedzaam en niet uit pakjes dus.”
Eetpatroon
‘In balans. Het heeft even geduurd om die te vinden, maar ik heb ‘m te pakken. En dan niet per se de 80/20-regel, dat ik dan in het weekend los zou gaan. Nee, gewoon over de hele week verspreid. Zak ik een nachtje door, dan begin ik de volgende dag met een groene smoothie. Heb ik een driegangendiner achter mijn kiezen, dan ren ik die week een extra rondje. Ik ontzeg mezelf niks, dan heb je ook nooit cravings. Ik eet alles, maar met mate. En ik heb ook het geluk gehad dat alles waarvan ik hou goed voor je is. Ik word niet zo wild van een slagroomtaart.
Ook heb ik mijn eerste boek geschreven waarin ik mijn eigen verhaal vertel en tips geef over hoe gezond te leven zonder er al te krampachtig over te doen. Én met een boel lekkere recepten. De ondertitel is: ‘Een happy en healthy leven, niet te streng en al helemaal niet saai.’ Voor meisjes die zin hebben in een fit leven zonder dat het topsport wordt. Ik geloof heel erg dat we de lat best iets lager mogen leggen en dan nog steeds slank, maar zeker een stuk gelukkiger zijn. Ik schrijf het ook voor wie eten nét iets te veel een ding in hun leven is dan nodig. In de hoop dat ik daar een beetje bij kan helpen om er relaxter mee om te gaan.’ Benieuwd naar Het boek van Jet? Klik hier om ‘m te bestellen!
Diëten
‘Ik adviseer altijd: eet alles, maar met mate. Ik geloof niet in diëten, die houd je nooit vol joh. Gezond leven is een leefstijl. En daar hoort een glas wijn ook bij. Sterker nog: dat heb je nodig!’
Koolhydraten
‘Tja, kwestie van de goede keuzes maken. Een speltboterham is duizend maal lekkerder dan een wit bammetje. Alhoewel, met roomboter en pindakaas of een likje honing… Brrr, lekker. Ook hier geldt voor mij: in balans en met mate.’
Ontbijt
‘Dat moet, anders ben ik niet vooruit te branden. Ik probeer een beetje te variëren elke ochtend. Bananenpannenkoeken, kwark met eigengemaakte granola, een eitje, maar ik fiets ook net zo lief even langs de juice bar voor een smoothie (dat laatste gebeurt nogal vaak, ahum).’
Gewicht
‘Ik vind het beeld wat ik in de spiegel zie belangrijker.’
Sporten
‘Graag zelfs. Minstens twee keer in de week. Ik doe het om slank te blijven, zo simpel is dat. Daarnaast voel ik me ook on top of the world na een potje boksen. Hoofd leegmaken. Dat is ook belangrijk.’
Million dollar tip
‘Ik heb er twee: Home made. En. Wees. Niet. Te. Streng.’
Niet lekker
‘Ik ben niet zo gek op After Eight. Je weet wel, van die chocolade met mint. En van champignonsoep gaan mijn haren overeind staan. Voor de rest kun je me alles voorschotelen.’
Gezonde snack
‘Taartjes bouwen van rijstwafels. Bijvoorbeeld met zalm, avocado, kiemen en komkommer. Hoe hoger het taartje, hoe lekkerder. Of notenpasta en banaan. Héél lekker.’
Guilty pleasure
‘Sambuca. Drie koffieboontjes erbij en geserveerd in een whiskyglas.’
Wil je meer eetdagboekjes lezen? Klik dan hier voor het eetdagboek van Fajah Laurens!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 september 2019
Dit wil je eten om de hersenen zo gezond mogelijk te houden
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
18 juli 2017
Detox tarwegras smoothie!
23 november 2015
6 tips tegen jouw ‘Blue Monday’
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
27 juli 2014
Chocolade love smoothie
12 december 2016
Kom je ook naar de glutenvrije kerstmarkt in Villa ArenA?
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
7 juli 2014
Ben ik intolerant voor gluten?
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
28 april 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
9 augustus 2015
Herman over bonen
13 januari 2021
Hoe een gezonde bloedsuikerspiegel je helpt met afvallen
15 september 2019
Green Juice! Met dit drankje begin ik mijn dag
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
28 juni 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –