Om de week praat presentatrice en schrijfster Vivian Reijs met een bekende Nederlandse vrouw over haar voedingsstijl. Deze week is dat Jet van Nieuwkerk. Jet heeft een culinaire rubriek in het Parool en schreef twee boeken (aanrader!!) over -haar liefde voor- een gezonde leefstijl, dat volgens haar niet te streng en al helemaal niet saai hoeft te zijn!
Altijd in de koelkast
‘Een fles champagne. Altijd. Stél, er is wat te vieren. Of je hebt juist een ongelofelijke shitdag, dan komt ’ie ook goed van pas.’
Van huis uit
‘Mijn moeder kookte altijd thuis. Van haar heb ik het ook geleerd. We aten altijd heel gezond. Nooit uit pakjes, maar dan ook echt nooit. Vroeger werd ik soms nog wel eens gek van die volkorenpasta en wilde ik ook gewoon de witte versie zoals de meesten aten. Nu weet ik niet beter en wil ik niet anders. Ik heb wel eens spijt dat ik niet op nog jongere leeftijd naast haar heb gestaan in de keuken, dan zou ik misschien nog beter kunnen koken dan nu. Het meeste heb ik de afgelopen jaren pas geleerd.’
Koken
‘Ik kook heel graag, maar please, mag ik wat meer tijd in mijn dag hebben om iedere avond een uitgebreid maal op tafel te zetten? Meestal sloof ik me pas uit als ik eters krijg. Doordeweeks houd ik het simpel en wil ik niet te lang in de keuken staan. Wel altijd gezond, voedzaam en niet uit pakjes dus.”
Eetpatroon
‘In balans. Het heeft even geduurd om die te vinden, maar ik heb ‘m te pakken. En dan niet per se de 80/20-regel, dat ik dan in het weekend los zou gaan. Nee, gewoon over de hele week verspreid. Zak ik een nachtje door, dan begin ik de volgende dag met een groene smoothie. Heb ik een driegangendiner achter mijn kiezen, dan ren ik die week een extra rondje. Ik ontzeg mezelf niks, dan heb je ook nooit cravings. Ik eet alles, maar met mate. En ik heb ook het geluk gehad dat alles waarvan ik hou goed voor je is. Ik word niet zo wild van een slagroomtaart.
Ook heb ik mijn eerste boek geschreven waarin ik mijn eigen verhaal vertel en tips geef over hoe gezond te leven zonder er al te krampachtig over te doen. Én met een boel lekkere recepten. De ondertitel is: ‘Een happy en healthy leven, niet te streng en al helemaal niet saai.’ Voor meisjes die zin hebben in een fit leven zonder dat het topsport wordt. Ik geloof heel erg dat we de lat best iets lager mogen leggen en dan nog steeds slank, maar zeker een stuk gelukkiger zijn. Ik schrijf het ook voor wie eten nét iets te veel een ding in hun leven is dan nodig. In de hoop dat ik daar een beetje bij kan helpen om er relaxter mee om te gaan.’ Benieuwd naar Het boek van Jet? Klik hier om ‘m te bestellen!
Diëten
‘Ik adviseer altijd: eet alles, maar met mate. Ik geloof niet in diëten, die houd je nooit vol joh. Gezond leven is een leefstijl. En daar hoort een glas wijn ook bij. Sterker nog: dat heb je nodig!’
Koolhydraten
‘Tja, kwestie van de goede keuzes maken. Een speltboterham is duizend maal lekkerder dan een wit bammetje. Alhoewel, met roomboter en pindakaas of een likje honing… Brrr, lekker. Ook hier geldt voor mij: in balans en met mate.’
Ontbijt
‘Dat moet, anders ben ik niet vooruit te branden. Ik probeer een beetje te variëren elke ochtend. Bananenpannenkoeken, kwark met eigengemaakte granola, een eitje, maar ik fiets ook net zo lief even langs de juice bar voor een smoothie (dat laatste gebeurt nogal vaak, ahum).’
Gewicht
‘Ik vind het beeld wat ik in de spiegel zie belangrijker.’
Sporten
‘Graag zelfs. Minstens twee keer in de week. Ik doe het om slank te blijven, zo simpel is dat. Daarnaast voel ik me ook on top of the world na een potje boksen. Hoofd leegmaken. Dat is ook belangrijk.’
Million dollar tip
‘Ik heb er twee: Home made. En. Wees. Niet. Te. Streng.’
Niet lekker
‘Ik ben niet zo gek op After Eight. Je weet wel, van die chocolade met mint. En van champignonsoep gaan mijn haren overeind staan. Voor de rest kun je me alles voorschotelen.’
Gezonde snack
‘Taartjes bouwen van rijstwafels. Bijvoorbeeld met zalm, avocado, kiemen en komkommer. Hoe hoger het taartje, hoe lekkerder. Of notenpasta en banaan. Héél lekker.’
Guilty pleasure
‘Sambuca. Drie koffieboontjes erbij en geserveerd in een whiskyglas.’
Wil je meer eetdagboekjes lezen? Klik dan hier voor het eetdagboek van Fajah Laurens!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
28 juni 2017
Boekweit Tosti met geitenkaas
10 januari 2019
Fit en slank zonder te sporten? 5 tips!
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
2 november 2015
Winnen! Boek ‘Hormoonbalans voor vrouwen’
25 juni 2015
Eivissa Food
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
8 maart 2016
Detox kan elke dag
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
26 april 2019
Hoe ga je hoofdpijn te lijf met de juiste voeding?
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
30 mei 2016
Steun en help 2000 vluchtelingkinderen!
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
9 juni 2014
Touwtje springen is healthyproof!
4 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Tilburg
5 mei 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –