Het is zomer! Met hogere temperaturen is het veel makkelijker om meer water te drinken, maar soms is gewoon water wel een beetje saai.. Citroenwater is de oplossing én helpt ook nog eens tegen nierstenen.

In de winter drinken we graag warme drankjes zoals verse muntthee, maar in zomer drinken we liever koelere drankjes. Om je lichaam gehydrateerd te houden is het goed om minimaal tussen de 6 en 8 glazen water per dag te drinken; toch is puur water soms een beetje saai.

Water met verse citroen (uitgeperst of in schijfjes) is niet alleen heel erg lekker en helpt goed tegen de dorst, het is ook heel goed voor je! Water is verreweg het beste drankje voor de hydratatie maar veel mensen houden niet van puur water. Door er citroen in te doen is het makkelijker om meer te drinken. Dit is ook nog eens heel gezond, om de volgende redenen:

 1. Het is een goede bron van vitamine C

  Citrusfruit, waartoe de citroen behoort,  zit vol met vitamine C. Deze vitamine is een belangrijke anti-oxidant die onze cellen beschermt tegen vrije radicalen. Maar vitamine C heeft nog veel meer goede eigenschappen; het verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en helpt om je bloeddruk te verlagen. En als we verkouden zijn helpt een goede dosis vitamine C om de verkoudheid te verkorten.

 2. Het is goed voor je huid

  De vitamine C in citroenwater kan helpen om rimpeltjes te verminderen en vanzelfsprekend is veel drinken goed tegen een droge huid. Ook kan citroenwater helpen tegen acné vanwege de zuiverende werking.

 3. Het bevordert afvallen

  Als je veel drinkt zul je minder snel naar eten verlangen en dat is weer goed voor je lijn! Drink voor iedere maaltijd een glas citroenwater. Leuk weetje: bij elke halve liter water die je drinkt verbrand je 23 calorieën extra. En als je koud water drinkt kost het je lichaam ook weer extra energie om het water te verwarmen tot lichaamstemperatuur.Over het algemeen kun je stellen dat je genoeg drinkt als je geen dorst hebt en als je urine lichtgekleurd is. Sommige mensen zijn bang om teveel te drinken maar dit komt niet vaak voor. Probeer het drinken te verspreiden over de dag zodat je lichaam de kans krijgt om het vocht te verwerken.

 4. Het is goed voor je spijsvertering

  Om je spijsvertering na de nacht op gang te brengen kun je een glas (lauw)warm water met vers citroensap drinken. Wacht daarna een half uurtje voordat je weer iets eet of drinkt. In de Ayurveda gelooft men dat het zuur van de citroen helpt om voedsel beter te verteren en dat het de opbouw van gifstoffen voorkomt, bovendien worden gifstoffen sneller afgevoerd als je genoeg drinkt.

 5. Je krijgt een frisse adem

  Als je met een citroen over je handen wrijft als ze erg ruiken (bijv. naar knoflook), dan neutraliseert citroen de geur. Citroen neutraliseert ook je adem na het eten van bijvoorbeeld knoflook, vis of uien. Als je na iedere maaltijd en ’s ochtends direct na het opstaan een glas met citroenwater drinkt heb je een lekker frisse adem.

 6. Het helpt tegen nierstenen

  Het citroenzuur uit citroenen kan helpen om nierstenen te voorkomen.

  De afvalstoffen die door de nieren uit het bloed worden gehaald bevatten onder andere zouten. In normale gevallen lossen deze zouten op in de urine. Nierstenen kunnen ontstaan wanneer deze zouten uit de urine niet volledig oplossen. Er kan dan een neerslag ontstaan in de vorm van kristallen. Meestal verlaten deze kristallen het lichaam met de urine. Maar soms zijn ze te groot en zo ontstaan stenen. Je kunt een (uitermate pijnlijke) niersteenaanval krijgen als de steen is losgeraakt van de plaats waar hij is gevormd. Er zijn diverse soorten nierstenen, citroenwater kan helpen tegen de opbouw van de zgn. calciumzout stenen.

  Citroenwater heeft veel gezonde eigenschappen. Maar het zuur in o.a. citrusfruit is niet goed voor ons tandglazuur. Daarom is het niet aan te raden om de hele dag door slokjes citroenwater te drinken. Beter is het om steeds een glas te drinken en dan weer een tijdje niet. Ook kun je na het drinken van citroenwater je mond even goed spoelen met gewoon water om deze zuren weg te spoelen. Als je liever geen citroen in je water doet, doe er dan bijvoorbeeld wat verse munt en/of wat gember of komkommer in. Ook heel fris en lekker!

 

Wil je meer lezen over het op een makkelijke manier tegengaan van gezondheidsproblemen? Klik dan hier om snel verder te lezen.

Tekst: Monique Winkel voor VIVONLINE

Bron: Healthline