Misschien ken je het al: kombucha. Een gefermenteerd drankje gemaakt van o.a. thee en suiker. Dit drankje heeft veel gezondheidsvoordelen, omdat de gezonde stoffen op een bijzondere manier worden geproduceerd. Maar hoe kan een drankje met suiker gezond zijn? Wij leggen je hieronder uit wat kombucha is, hoe het proces in zijn werk gaat en hoe je het eventueel zelf zou kunnen maken.
Wat is kombucha?
Kombucha is een drankje wat afkomstig is uit het verre Oosten. Het werd destijds gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Kombucha is een gefermenteerd drankje. Het wordt gemaakt van zwarte of groene thee, water, appelazijn, een kombucha-zwam en suiker. Tijdens het fermentatieproces wordt de gezoete thee omgezet tot een complex van vitaminen, mineralen, enzymen, zuren en gisten. En daar wordt ons lichaam een stukje gezonder van.
Suiker
De kombucha-zwam produceert verschillende stoffen en heeft ook voeding nodig: suiker. Dit suiker verteert de zwam als voeding en zet dit vervolgens om in enzymen, zuren, gisten, vitamine B en vitamine C. Uiteindelijk blijft er maar een kleine hoeveelheid suiker over in de kombucha. Daarnaast wordt er ook 1% alcohol tijdens het proces geproduceerd. De belangrijkste stoffen die hij produceert zijn: probiotica, enzymen, gluceronzuur, vitamine B en vitamine C.
Gezondheidsvoordelen
Kombucha bevat dus allerlei gezonde stoffen. Deze stoffen hebben weer verschillende gezondheidsvoordelen voor ons lichaam.
- Het bevordert je spijsvertering door de enzymen en bacteriën. De bacteriën brengen je darmflora weer is balans.
- Ontgifting van je lichaam door gluceronzuur.
- De antioxidanten verbeteren je immuunsysteem. Zo krijg je een betere afweer tegen ziektemakers.
- Het is goed tegen stress door de enzymen en vitaminen.
- Het bevordert je algehele gezondheid door de gezonde stoffen die het bevat.
Hoe maak je het?
Je kunt kombucha kopen of zelf maken. Zo maak je het zelf:
Wat heb je nodig?
- 1,5 liter water
- 2 zakjes groene of zwarte thee
- 200 gram suiker
- 50 ml appelazijn
- 1 kombucha-zwam
- 1 grote, glazen pot
- Een theedoek
- Een elastiek
- Een trechter met zeef
- Lege glazen flessen met dop
Bereiding
- Breng 1,5 liter water aan de kook
- Voeg daar de suiker en zakjes thee aan toe en laat het 15 minuten trekken
- Verwijder de theezakjes en wacht tot het suiker is opgelost
- Als het water niet warm aanvoelt, schenk je het in de glazen pot
- Doe het appelazijn en de kombucha-zwam erbij
- Maak de theedoek vast met een elastiek op de pot en zet deze neer op een donkere plaats
- Laat de kombucha tussen de 7 en 14 dagen fermenteren
- Na 7 dagen heeft zich een nieuwe zwam gevormd. Proef een beetje en laat het nog even fermenteren als het zoet smaakt
- Leg de nieuwe en oude zwam in een diep bord met een beetje van het drankje
- Zet de trechter met zeef in de glazen flessen, schenk hier de drank doorheen en bewaar ze in de koelkast tot je ze gebruikt
- De extra zwam kun je bewaren in een andere pot met een laagje kombucha om weer nieuwe te maken
- Je kunt hem naar je eigen smaak maken en er smaak aan toevoegen.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
7 januari 2022
Bieten ontbijtsmoothie
2 september 2017
Snel ontbijtje voor morgenochtend?
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
20 oktober 2015
Glutenvrije & raw chocoladetaart
4 oktober 2016
DE PERFECTE HERFST JUICE: PUMPKIN POWER
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
21 januari 2019
Heerlijke zoete aardappel toastjes
6 oktober 2014
Eetdagboek review
20 juli 2015
Easy to go Rice Wraps
8 januari 2019
Wat heeft je schildklier met je mondgezondheid te maken?
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
17 december 2015
Volg jij VivOnline? Win Viv’s kerstpakket!
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
6 april 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –