Vrijwel iedereen hunkert zo nu en dan naar koolhydraten, of dit nu om zoet of zout eten gaat – we craven ernaar. Sommige van ons verorberen die koolhydraten in brownies, cakejes, koekjes of snoep, terwijl anderen dit doen door chips, zoutjes, brood en dergelijke te eten. Hoe dan ook, die carbs gaan er hoe dan ook vaak in. Maar waarom hunkeren we daar toch zo naar? Wat betekenen die cravings en hoe spelen we hier zo gezond mogelijk op in?
Hunkeren naar koolhydraten
Volgens Mckel Kooienga (de oprichter van Nutrition Stripped) kunnen er diverse onderliggende factoren de hunkering naar koolhydraten triggeren. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je over het algemeen niet voldoende eet, maar het kan ook dat je maaltijden niet in balans zijn. Dus dat de maaltijden niet bestaan uit voldoende eiwitten, gezonde vetten en vezels om de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Als er onderliggende problemen met de gezondheid zijn kan dit impact hebben op je bloedsuikerspiegel, en dat kan ervoor zorgen dat je cravings krijgt naar veel koolhydraten.
Een uitgebalanceerd dieet is dus de perfecte eerste stap om de ‘zin’ in koolhydraten in te dammen. Eet dus voldoende fruit, groenten, gezonde vetten, vezels en eiwitten. En zorg dat je voldoende van alle ‘elementen’ eet. Het is ook altijd verstandig om je gezondheid in kaart te laten brengen door een professioneel. Wellicht spelen er onderliggende factoren die je gezondheid belemmeren.
LEES OOK: Dit ontbijtje balanceert de hormonen, en dat komt hierdoor.
Een andere reden
Volgens Carlene Thomas (de oprichter van Oh Carlene) kan het ook komen door een tekort aan energie. Als dit het geval is grijpt men vaak eerder naar een ongezonde snack in plaats van iets voedzaams te maken. En dat is eigenlijk zonde, want je kunt bijvoorbeeld prima een handje amandelen snacken, deze zijn knapperig en ze bevatten gezonde vetten. Zo kun je bijvoorbeeld ook je saaie bloemkool aantrekkelijker maken door deze in de oven te roosteren en er wellicht een beetje Parmezaanse kaas overheen te strooien. Dit is een hele goede trick om je cravings mee op te lossen.
Jessica Cording (oprichter van Jessica Cording Nutrition) raadt aan om die specifieke textuur of smaak waar je naar op zoek bent, te manipuleren voor een gezond alternatief. De gezondere optie van de koolhydraten bevat vaak ook meer vezels, vitaminen en mineralen en soms zelfs meer eiwitten. Dus bijvoorbeeld: Laat de reep Snickers achterwege en kies voor een gezond koekje van de biologische winkel. Haar advies komt dus niet helemaal overeen met het advies van Kooienga. Haar advies luidt namelijk: kies voor onbewerkte gezonde koolhydraten, zoals: peulvruchten, aardappelen, granen, quinoa, fruit en zetmeelrijke groenten (gecombineerd met eiwitten, gezonde vetten en vezels).
Alternatieven voor koolhydraten
Als je echt heel veel zin in iets zoets hebt is het aan te raden om bessen te eten. In bessen zitten namelijk ook veel vezels (frambozen bevatten bijvoorbeeld 8 gram vezels per kopje). Daarnaast zit er ook veel vitamine C in en krachtige antioxidanten zoals anthocyanen (wat de mooie kleur van rood, paars, of blauw) oplevert.
Als je zin hebt in iets hartigs kan je voor zoet of zout gaan. Zo kun je bijvoorbeeld je zoete aardappel bereiden in ghee met een beetje kaneel. Maar je kunt ‘m ook ‘zout’ eten door de zoete aardappel te voorzien van oregano en etc. Een middelgrote zoete aardappel (die ongeveer 20 gram koolhydraten per portie levert) bevat ook 4 gram vezels, vitamine A, vitamine C en het antioxidant beta-caroteen (wat voor de oranje kleur zorgt). En daarnaast zorgt het ook voor 13% van de dagelijkse kaliumbehoefte.
Trek in pasta? Vervang je basic pasta voor pasta gemaakt van bonen of linzen. Deze opties bevatten veel vezels en eiwitten en daarnaast doen ze er langer over om te verteren. Je kunt bijvoorbeeld ook kikkererwten roosteren in de oven, en daarmee heb je een heerlijke snack! Die tevens voedzaam is in verband met de eiwitten en vezels die er in kikkererwten zitten. En wat ook heerlijk is is courgettini, ik maak dat met deze spirali, die vind ik enorm fijn in gebruik!
LEES OOK: Deze 10 tekenen kunnen erop wijzen dat je intolerant bent voor gluten.
Zoektocht
Ga dus een beetje aan het werk met bovenstaande informatie, je moet even zoeken wat voor jou werkt maar deze tips & tricks zullen je sowieso helpen. En houd in je achterhoofd dat sommige cravings naar koolhydraten niet perse ‘eet-gerelateerd’ zijn. Het kan bijvoorbeeld ook heel goed dat je cravings emotioneel zijn. Dus dat je eet omdat je emotioneel niet zo lekker zit. Veel vrouwen hebben hier last van. Als dit het geval is wil je wellicht met een specialist of een vertrouwenspersoon praten om dit aan te pakken.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
28 maart 2016
Puur natuur ontspannen met Dr. Hauschka
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
1 april 2015
Saoto soep
20 juni 2015
Lazy Sushi
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
9 juni 2016
Rode linzensoep
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
25 augustus 2017
Gezonde darmen zijn de basis voor een goede gezondheid
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
7 december 2020
3 x gezonde feestdrankjes zonder kerstkilo’s
16 december 2015
Happy & healthy kerstcadeautips!
21 januari 2019
Heerlijke zoete aardappel toastjes
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
7 juli 2014
Ben ik intolerant voor gluten?
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
13 mei 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –