Vrijwel iedereen hunkert zo nu en dan naar koolhydraten, of dit nu om zoet of zout eten gaat – we craven ernaar. Sommige van ons verorberen die koolhydraten in brownies, cakejes, koekjes of snoep, terwijl anderen dit doen door chips, zoutjes, brood en dergelijke te eten. Hoe dan ook, die carbs gaan er hoe dan ook vaak in. Maar waarom hunkeren we daar toch zo naar? Wat betekenen die cravings en hoe spelen we hier zo gezond mogelijk op in?

Hunkeren naar koolhydraten

Volgens Mckel Kooienga (de oprichter van Nutrition Stripped) kunnen er diverse onderliggende factoren de hunkering naar koolhydraten triggeren. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je over het algemeen niet voldoende eet, maar het kan ook dat je maaltijden niet in balans zijn. Dus dat de maaltijden niet bestaan uit voldoende eiwitten, gezonde vetten en vezels om de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Als er onderliggende problemen met de gezondheid zijn kan dit impact hebben op je bloedsuikerspiegel, en dat kan ervoor zorgen dat je cravings krijgt naar veel koolhydraten.

Een uitgebalanceerd dieet is dus de perfecte eerste stap om de ‘zin’ in koolhydraten in te dammen. Eet dus voldoende fruit, groenten, gezonde vetten, vezels en eiwitten. En zorg dat je voldoende van alle ‘elementen’ eet. Het is ook altijd verstandig om je gezondheid in kaart te laten brengen door een professioneel. Wellicht spelen er onderliggende factoren die je gezondheid belemmeren.

LEES OOK: Dit ontbijtje balanceert de hormonen, en dat komt hierdoor.

Een andere reden

Volgens Carlene Thomas (de oprichter van Oh Carlene) kan het ook komen door een tekort aan energie. Als dit het geval is grijpt men vaak eerder naar een ongezonde snack in plaats van iets voedzaams te maken. En dat is eigenlijk zonde, want je kunt bijvoorbeeld prima een handje amandelen snacken, deze zijn knapperig en ze bevatten gezonde vetten. Zo kun je bijvoorbeeld ook je saaie bloemkool aantrekkelijker maken door deze in de oven te roosteren en er wellicht een beetje Parmezaanse kaas overheen te strooien. Dit is een hele goede trick om je cravings mee op te lossen.

Jessica Cording (oprichter van Jessica Cording Nutrition) raadt aan om die specifieke textuur of smaak waar je naar op zoek bent, te manipuleren voor een gezond alternatief. De gezondere optie van de koolhydraten bevat vaak ook meer vezels, vitaminen en mineralen en soms zelfs meer eiwitten. Dus bijvoorbeeld: Laat de reep Snickers achterwege en kies voor een gezond koekje van de biologische winkel. Haar advies komt dus niet helemaal overeen met het advies van Kooienga. Haar advies luidt namelijk: kies voor onbewerkte gezonde koolhydraten, zoals: peulvruchten, aardappelen, granen, quinoa, fruit en zetmeelrijke groenten (gecombineerd met eiwitten, gezonde vetten en vezels).

Alternatieven voor koolhydraten

Als je echt heel veel zin in iets zoets hebt is het aan te raden om bessen te eten. In bessen zitten namelijk ook veel vezels (frambozen bevatten bijvoorbeeld 8 gram vezels per kopje). Daarnaast zit er ook veel vitamine C in en krachtige antioxidanten zoals anthocyanen (wat de mooie kleur van rood, paars, of blauw) oplevert.

Als je zin hebt in iets hartigs kan je voor zoet of zout gaan. Zo kun je bijvoorbeeld je zoete aardappel bereiden in ghee met een beetje kaneel. Maar je kunt ‘m ook ‘zout’ eten door de zoete aardappel te voorzien van oregano en etc. Een middelgrote zoete aardappel (die ongeveer 20 gram koolhydraten per portie levert) bevat ook 4 gram vezels, vitamine A, vitamine C en het antioxidant beta-caroteen (wat voor de oranje kleur zorgt). En daarnaast zorgt het ook voor 13% van de dagelijkse kaliumbehoefte.

Trek in pasta? Vervang je basic pasta voor pasta gemaakt van bonen of linzen. Deze opties bevatten veel vezels en eiwitten en daarnaast doen ze er langer over om te verteren. Je kunt bijvoorbeeld ook kikkererwten roosteren in de oven, en daarmee heb je een heerlijke snack! Die tevens voedzaam is in verband met de eiwitten en vezels die er in kikkererwten zitten. En wat ook heerlijk is is courgettini, ik maak dat met deze spirali, die vind ik enorm fijn in gebruik!

LEES OOK: Deze 10 tekenen kunnen erop wijzen dat je intolerant bent voor gluten.

Zoektocht

Ga dus een beetje aan het werk met bovenstaande informatie, je moet even zoeken wat voor jou werkt maar deze tips & tricks zullen je sowieso helpen. En houd in je achterhoofd dat sommige cravings naar koolhydraten niet perse ‘eet-gerelateerd’ zijn. Het kan bijvoorbeeld ook heel goed dat je cravings emotioneel zijn. Dus dat je eet omdat je emotioneel niet zo lekker zit. Veel vrouwen hebben hier last van. Als dit het geval is wil je wellicht met een specialist of een vertrouwenspersoon praten om dit aan te pakken.

Tekst: Inga Stoit

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten