Omdat er zoveel informatie omtrent gezondheid beschikbaar is, is het niet altijd even makkelijk te zien wat juist is. Wat is het beste dieet voor de mens, onze samenleving en de planeet? Wat we eten is niet alleen belangrijk voor ons, maar ook voor vrijwel alles dat ertoe doet. Je zou denken dat we een eenvoudig antwoord op deze vraag zouden moeten hebben, maar er is een groot verschil van mening tussen verschillende experts.
Helaas zijn wij mensen overgeleverd aan deze voortdurend veranderende debatten. Eieren waren slecht, toen waren ze goed en nu zijn ze weer slecht. Vet was slecht, nu is het goed en etc. Sommige wetenschappers tonen aan dat vlees slecht is en het risico op hartaandoeningen, kanker en overlijden vergroot; terwijl andere wetenschappers melden dat vlees gezond en noodzakelijk is voor een optimale voeding.
Enerzijds is er de regeneratieve landbouwbeweging die suggereert dat dieren deel uitmaken van de natuurlijke biologische cyclus. Ze zijn nodig om duurzame ecosystemen te creëren, dieren moeten worden geïntegreerd in boerderijen om de bodem te regenereren. Waardoor er enorme hoeveelheden koolstof en water kunnen worden opgeslagen. Deze praktijken kunnen de kunnen de behoefte aan grootschalige vleesindustrie verminderen, en het overmatig gebruik van antibiotica, pesticiden, herbiciden en landbouwpraktijken die de grond uitputten terugdraaien. Met 40% landbouwgrond wat alleen geschikt is voor begrazing, lijkt dit een goed idee. Zelfs als je er groenten of granen op wil laten groeien kan dat niet.
Volgens velen is het probleem niet de koe maar het ‘hoe’. Grootschalige weide veeteeltbedrijven die zich niet houden aan de voorschriften, of regeneratieve boerderijen waarin dieren een essentieel onderdeel zijn van het herstel van ecosystemen?
WORD JIJ OOK GEK VAN JOUW HORMONEN? BEGIN VANDAAG NOG MET MIJN ONLINE PROGRAMMA.
Anderen suggereren dat het eten van vlees onze gezondheid en het klimaat vernietigt. Zij beweren ook dat een vleesloos dieet de enige manier is om onze gezondheid en de planeet te redden. En dat veganistische en vegetarische diëten ziekten voorkomen en het leven verlengen.
In vergelijking met onze standaard vaak zwaar bewerkte voedingskeuzes zijn plantaardige diëten beter. Maar dit betekent niet dat diëten met onbewerkte voedingsmiddelen, inclusief duurzaam regeneratief dierlijk voedsel slecht zijn. Gegevens over zowel vegetarische als op vlees gebaseerde diëten zijn voornamelijk studies van grote populaties. Sommige onderzoeken laten geen verschil zien tussen allesetende diëten en vegetarische of veganistische diëten. Sommigen laten zien dat vegetarische diëten gezonder zijn. Sommigen tonen aan dat diëten met dierlijke eiwitten en vetten gezonder zijn dan diëten met veel granen. Het is dus geen wonder dat veel mensen (inclusief artsen en meerdere wetenschappers) in dubio zijn.
De totaliteit van het wetenschappelijke bewijs maakt echter heel duidelijk dat een onbewerkt dieet met ‘hele’ voeding beter is voor jezelf en voor de planeet. Met één waarschuwing: het eten van massaal gefokte dieren is ongezond voor dier, mens en voor de planeet. Regeneratieve gefokte dieren kunnen niet alleen een bijdrage leveren aan het voorkomen van milieu- en klimaatschade, maar ook het ecosysteem herstellen en klimaat verandering omkeren.
Maar zo eenvoudig is het niet
De soorten onderzoeken die we nodig hebben zijn niet uitgevoerd. We moeten vertrouwen op basiswetenschap, kleinere klinische onderzoeken en de totaliteit van alle gegevens. Een grote, gerandomiseerde, langdurige, gecontroleerde studie van een op volledig voedsel gebaseerd regeneratief dieet met dieren of een veganistisch dieet, is niet uitgevoerd en is zeer moeilijk te doen. Het zou tientallen jaren, miljarden dollars en honderdduizenden deelnemers aan de studie kosten die strikt een bepaald eetprotocol volgen. Snap je nu waarom dit niet kan om de gezondheid in kaart te brengen?
Ja, fabrieksvlees is slecht voor ons en de planeet. Regeneratief grasgevoerd vlees kan ecosystemen herstellen, de bodem verbeteren terwijl koolstof uit de atmosfeer wordt gezogen en de wateropslag in de bodem toeneemt. Het verhoogt ook de biodiversiteit van de bodem, die cruciaal is voor het voortbestaan van de mens en kan worden gebruikt op gronden die niet geschikt zijn voor andere landbouw.
Het simpele argument “planten zijn goed, vlees is slecht” is genuanceerd
Welke planten? Welk vlees? Industriële soja, nee. Groenten van een regeneratieve boerderij, ja. In de fabriek gekweekte steak, nee. Een biefstuk afkomstig van kleinschalige veeteelt, ja.
Een recente onafhankelijke levenscyclusanalyse door de duurzaamheidsexperts van Quantis van regeneratief verhoogd rundvlees versus GGO-sojaburger (Impossible Burger) toonden aan dat je één regeneratief verhoogde beef burger zou moeten eten om de netto koolstofemissies van één Impossible Burger te compenseren. De sojaburger is veel beter dan feedlot beef (grootschalige weide veeteeltbedrijven), maar voegt 3,5 kilogram CO2 toe aan het milieu, terwijl de regeneratief verhoogde beef burger 3,5 kilogram CO2 verwijdert.
Soja is het hoofdbestanddeel van “gezonde veganistische” vleesvervangers en plantaardige hamburgers. Dus, je sojaburger of erwten-eiwitshake is misschien toch niet zo goed voor jou of de planeet. Omdat de soja van de Impossible Burger is gemaakt met GGO-soja, hoogstwaarschijnlijk besproeid met Roundup of glyfosaat, kan het wel 10 delen per miljard (ppb) meer glyfosaat bevatten dan die gemaakt van erwteneiwit. Onderzoek toont aan dat slechts 0,1 ppb glyfosaat voldoende is om je darmbacteriën of microbioom te beschadigen. Slechts één Impossible Burger heeft misschien 110 keer zoveel glyfosaat!
Welke opties heeft een consument?
De sleutel tot gezondheid hier is om te proberen vast te houden aan eenvoudige principes op basis van de best beschikbare gegevens die we vandaag hebben, gecombineerd met gezond verstand die chronische ziekten helpen voorkomen en omkeren, ecosystemen herstellen, klimaatverandering omkeren en en de kosten van voeding drastisch verlagen.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 oktober 2015
Leven met een allergie/intolerantie
23 februari 2016
Hongergevoel?
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
2 juli 2014
Aan het infuus
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
2 november 2015
Winnen! Boek ‘Hormoonbalans voor vrouwen’
12 juni 2014
Frisse juice
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
26 november 2018
Wat gebeurt er als je geen zuivel eet?
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
23 mei 2019
Zwanger worden gaat sneller met deze tips!
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
16 november 2016
VIV Health TV – Verantwoorde snoepjes, ze bestaan echt!
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
11 april 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –