Levensbedreigende voedselallergie
Op het eerste gezicht is ons zoontje (vier jaar) een lief, vrolijk en energiek mannetje, waaraan niets mankeert. Gevaar ligt echter altijd en overal op de loer. Hij heeft een voedselallergie, met mogelijk een dodelijke afloop.
Onze dochter (zes jaar) was allergisch voor ei tot en met haar derde. Rode vlekken in haar gezicht, overal jeuk en braakneigingen. Uit voorzorg kregen we een EpiPen van de allergoloog, zonder strikte gebruiksregels. Als het nou echt een keer misging, zouden we deze injectie met adrenaline moeten zetten. Hoe zo’n situatie eruit zou zien, was ons eigenlijk onduidelijk.
Totdat ons zoontje (vier jaar) op z’n tweede heftige voedselallergieën vertoonde. Hij had bijna dagelijks rode plekjes in zijn gezicht, maar daar maakten we dan niets van. Zijn zusje reageerde heftiger op ei, dus zou het allemaal wel meevallen. Het was pas toen hij acuut galbulten, hoestbuien en een loopneus kreeg dat we ons zorgen maakten. Met sterke twijfel over het wel of niet zetten van de EpiPen van zijn zusje, besloten we naar de huisartsenpost te rijden. Eenmaal in het ziekenhuis aangekomen, leek de allergische reactie weggetrokken. De behandelend arts hoorde ons verhaal plichtmatig aan en stuurde ons snel weer de nacht in.
De maanden daarna belandden we nog een paar keer met hem in het ziekenhuis en telkens nam het dienstdoend personeel ons niet serieus. Bij het zoveelste voorval besloten we een allergietest af te dwingen. Daaruit bleek dat onze zoon een heftige voedselallergie heeft, voor onder andere noten, pinda’s peulvruchten, witvis, kiwi, tomaat. Daarnaast heeft hij het paraberksyndroom en het parabijvoetsyndroom, wat vooral te maken heeft met allergie voor in bloei staande bomen, planten en bloemen. En, alsof dat allemaal nog niet genoeg is, mogen we daar ook nog astma voor hem bij noteren. We waren in shock.
Anafylaxie
Als ons zoontje een voedingstof binnenkrijgt, waarvoor hij allergisch is, dan kan zijn lichaam binnen enkele minuten in een anafylactische shock raken. Kort gezegd, zijn immuunsysteem valt het allergeen aan. Noem het anafylaxie. In dat proces wordt in hoog tempo histamine geproduceerd. Grijpen wij niet meteen in met een anti-histamine drankje, of in een iets verder gevorderd stadium met een EpiPen (adrenalineshot), dan kan hij in een shock raken en betekent dit al snel zijn dood. En als dat hem niet fataal is, dan zou de allergische reactie door zijn astma op zijn luchtwegen kunnen slaan, waardoor hij sowieso zou kunnen stikken.
Hoe groot is de kans nou helemaal dat hij iets binnenkrijgt waarvoor hij allergisch is, als wij te allen tijde alert zijn? Ja, je zou denken dat je het risico kunt wegnemen door goed op te letten. Helaas is het niet zo makkelijk als het misschien lijkt. Als onze zoon een kruimel binnenkrijgt van bijvoorbeeld een pinda, dan gaat het al mis. Stel je voor: Een kindje dat een broodje pindakaas eet, de handen niet wast, van de glijbaan gaat, er daardoor pindakaas op de glijbaan komt en hij daar vervolgens mee in aanraking komt… Of bedenk je maar eens wat zo’n licht ontvlambare allergie doet bij kruimels van noten in eetcafés, restaurants, verjaardagen, vliegtuigen, scholen, dagopvang, etc… En neem een rondje supermarkt, angstvallig leiden we hem langs de schappen met noten en zaden, alle verpakkingen spellen we van voor tot achter om er zeker van te zijn dat er niets inzit wat hij niet verdraagt…
Basiskennis
Ons zoontje is niet de enige die aan zo’n heftige voedselallergie lijdt. Zo’n vijfhonderdduizend mensen kampen in Nederland met een voedselallergie, ongeveer tienduizend daarvan hebben kans op een anafylactische shock. Jaarlijks sterven er nog steeds onnodig veel kinderen en volwassenen, doordat zij in een anafylactische shock raken. Hoe komt het dat zij niet meer te redden waren? In sommige gevallen komt het doordat ze het zelf niet zo nauw nemen met hun allergie. Ze vergeten hun EpiPen of denken dat het niet meer nodig is om hem mee te nemen, omdat het in het verleden altijd goed is gegaan. Of ze zijn niet goed ingelicht zoals wij in het begin er niet genoeg van af wisten. Of ze lichten hun omgeving onvoldoende in uit schaamte.
In andere gevallen ontbreekt het de omgeving aan basiskennis over voedselallergie. In de huidige samenleving lijkt bijna iedereen wel een vorm van voedselovergevoeligheid of voedselintolerantie te hebben, waardoor mensen met een voedselallergie vaak onvoldoende serieus worden genomen.
Laatst vlogen wij naar Spanje. Het cabinepersoneel riep om dat er geen pinda’s en noten aan boord zouden worden uitgedeeld, vanwege de heftige voedselallergie van een van de passagiers. De mensen om ons heen wisten niet dat het ons zoontje betrof. We schrokken van de reacties en het onbegrip van de medereizigers.
In veel gevallen kunnen de sterfgevallen voorkomen worden, als er meer kennis was geweest over voedselallergie. Net als dat veel mensen weten hoe ze moeten handelen bij een hartaanval, zo zou het ook moeten zijn bij het toedienen van een EpiPen (adrenaline autoinjector) en zouden mensen op de hoogte moeten zijn van de symptomen
Voedselallergieën zijn on the rise
Voedselallergieën komen steeds vaker voor. In de VS lijdt één op de dertien kinderen al aan zo’n voedselallergie en in Europa stijgen die cijfers ook gestaag. Hoe dit komt weet niemand precies. Er wordt momenteel wel veel onderzoek naar gedaan. Netflix wijdde er onlangs een aflevering aan: The Peanut Problem (serie Rotten).
Onze toekomst
De voedselallergie van onze zoon gaat niet weg. We zullen er altijd mee bezig zijn. Dan liggen we samen te knuffelen en dan realiseer ik me dat hij zich nu nog niet beseft wat voor beperking hij heeft. Het zal zijn hele leven bepalen. Zijn voedselallergie heeft z’n effect op alle gezinsleden. We moeten met z’n allen altijd rekening houden met het gevaar dat hij loopt. Spontaan bij vriendjes spelen kan hij niet alleen, er zal altijd een van ons mee moeten tot hij oud genoeg is zelf de verantwoordelijkheid te dragen. Feestjes, partijtjes, schoolreisjes, etentjes… we kunnen niets aan het toeval overlaten.
Gelukkig staat het in voedselallergie gespecialiseerde team van het Kinder Allergie Centrum Amsterdam (UMC) ons geweldig bij in onze strijd tegen allergenen en in onze missie meer bekendheid en begrip te genereren voor mensen met een voedselallergie. Dit artikel heeft als doel de lezers in te laten zien wat een voedselallergie inhoudt, waarmee weer een stap zetten in ons streven naar een makkelijker en veiliger wereld voor mensen met een voedselallergie.
In mijn volgende artikel zal ik wat tips geven over hoe je de kans op een voedselallergie kunt verlagen.
liefs,
Melissa
https://gloryandnuts.com/
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
14 april 2019
Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten
1 december 2015
Wij hebben leuke sinterklaas cadeau tips voor jou!
4 oktober 2017
Help mij water drinken
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
27 januari 2016
Viv’s heerlijke wintersmoothie
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
15 oktober 2014
Recept voor een basic smoothie
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
8 augustus 2018
Summer salade met linzen
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
7 november 2014
Herfst weerstands Smoothie
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
7 oktober 2015
Health Event in duurzaam Amsterdams hotel
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
28 december 2015
Winnen! Het boek “Make-up. My Story”
19 augustus 2017
Hoe gezond is een detox?
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
5 maart 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –