Levensbedreigende voedselallergie
Op het eerste gezicht is ons zoontje (vier jaar) een lief, vrolijk en energiek mannetje, waaraan niets mankeert. Gevaar ligt echter altijd en overal op de loer. Hij heeft een voedselallergie, met mogelijk een dodelijke afloop.
Onze dochter (zes jaar) was allergisch voor ei tot en met haar derde. Rode vlekken in haar gezicht, overal jeuk en braakneigingen. Uit voorzorg kregen we een EpiPen van de allergoloog, zonder strikte gebruiksregels. Als het nou echt een keer misging, zouden we deze injectie met adrenaline moeten zetten. Hoe zo’n situatie eruit zou zien, was ons eigenlijk onduidelijk.
Totdat ons zoontje (vier jaar) op z’n tweede heftige voedselallergieën vertoonde. Hij had bijna dagelijks rode plekjes in zijn gezicht, maar daar maakten we dan niets van. Zijn zusje reageerde heftiger op ei, dus zou het allemaal wel meevallen. Het was pas toen hij acuut galbulten, hoestbuien en een loopneus kreeg dat we ons zorgen maakten. Met sterke twijfel over het wel of niet zetten van de EpiPen van zijn zusje, besloten we naar de huisartsenpost te rijden. Eenmaal in het ziekenhuis aangekomen, leek de allergische reactie weggetrokken. De behandelend arts hoorde ons verhaal plichtmatig aan en stuurde ons snel weer de nacht in.
De maanden daarna belandden we nog een paar keer met hem in het ziekenhuis en telkens nam het dienstdoend personeel ons niet serieus. Bij het zoveelste voorval besloten we een allergietest af te dwingen. Daaruit bleek dat onze zoon een heftige voedselallergie heeft, voor onder andere noten, pinda’s peulvruchten, witvis, kiwi, tomaat. Daarnaast heeft hij het paraberksyndroom en het parabijvoetsyndroom, wat vooral te maken heeft met allergie voor in bloei staande bomen, planten en bloemen. En, alsof dat allemaal nog niet genoeg is, mogen we daar ook nog astma voor hem bij noteren. We waren in shock.
Anafylaxie
Als ons zoontje een voedingstof binnenkrijgt, waarvoor hij allergisch is, dan kan zijn lichaam binnen enkele minuten in een anafylactische shock raken. Kort gezegd, zijn immuunsysteem valt het allergeen aan. Noem het anafylaxie. In dat proces wordt in hoog tempo histamine geproduceerd. Grijpen wij niet meteen in met een anti-histamine drankje, of in een iets verder gevorderd stadium met een EpiPen (adrenalineshot), dan kan hij in een shock raken en betekent dit al snel zijn dood. En als dat hem niet fataal is, dan zou de allergische reactie door zijn astma op zijn luchtwegen kunnen slaan, waardoor hij sowieso zou kunnen stikken.
Hoe groot is de kans nou helemaal dat hij iets binnenkrijgt waarvoor hij allergisch is, als wij te allen tijde alert zijn? Ja, je zou denken dat je het risico kunt wegnemen door goed op te letten. Helaas is het niet zo makkelijk als het misschien lijkt. Als onze zoon een kruimel binnenkrijgt van bijvoorbeeld een pinda, dan gaat het al mis. Stel je voor: Een kindje dat een broodje pindakaas eet, de handen niet wast, van de glijbaan gaat, er daardoor pindakaas op de glijbaan komt en hij daar vervolgens mee in aanraking komt… Of bedenk je maar eens wat zo’n licht ontvlambare allergie doet bij kruimels van noten in eetcafés, restaurants, verjaardagen, vliegtuigen, scholen, dagopvang, etc… En neem een rondje supermarkt, angstvallig leiden we hem langs de schappen met noten en zaden, alle verpakkingen spellen we van voor tot achter om er zeker van te zijn dat er niets inzit wat hij niet verdraagt…
Basiskennis
Ons zoontje is niet de enige die aan zo’n heftige voedselallergie lijdt. Zo’n vijfhonderdduizend mensen kampen in Nederland met een voedselallergie, ongeveer tienduizend daarvan hebben kans op een anafylactische shock. Jaarlijks sterven er nog steeds onnodig veel kinderen en volwassenen, doordat zij in een anafylactische shock raken. Hoe komt het dat zij niet meer te redden waren? In sommige gevallen komt het doordat ze het zelf niet zo nauw nemen met hun allergie. Ze vergeten hun EpiPen of denken dat het niet meer nodig is om hem mee te nemen, omdat het in het verleden altijd goed is gegaan. Of ze zijn niet goed ingelicht zoals wij in het begin er niet genoeg van af wisten. Of ze lichten hun omgeving onvoldoende in uit schaamte.
In andere gevallen ontbreekt het de omgeving aan basiskennis over voedselallergie. In de huidige samenleving lijkt bijna iedereen wel een vorm van voedselovergevoeligheid of voedselintolerantie te hebben, waardoor mensen met een voedselallergie vaak onvoldoende serieus worden genomen.
Laatst vlogen wij naar Spanje. Het cabinepersoneel riep om dat er geen pinda’s en noten aan boord zouden worden uitgedeeld, vanwege de heftige voedselallergie van een van de passagiers. De mensen om ons heen wisten niet dat het ons zoontje betrof. We schrokken van de reacties en het onbegrip van de medereizigers.
In veel gevallen kunnen de sterfgevallen voorkomen worden, als er meer kennis was geweest over voedselallergie. Net als dat veel mensen weten hoe ze moeten handelen bij een hartaanval, zo zou het ook moeten zijn bij het toedienen van een EpiPen (adrenaline autoinjector) en zouden mensen op de hoogte moeten zijn van de symptomen
Voedselallergieën zijn on the rise
Voedselallergieën komen steeds vaker voor. In de VS lijdt één op de dertien kinderen al aan zo’n voedselallergie en in Europa stijgen die cijfers ook gestaag. Hoe dit komt weet niemand precies. Er wordt momenteel wel veel onderzoek naar gedaan. Netflix wijdde er onlangs een aflevering aan: The Peanut Problem (serie Rotten).
Onze toekomst
De voedselallergie van onze zoon gaat niet weg. We zullen er altijd mee bezig zijn. Dan liggen we samen te knuffelen en dan realiseer ik me dat hij zich nu nog niet beseft wat voor beperking hij heeft. Het zal zijn hele leven bepalen. Zijn voedselallergie heeft z’n effect op alle gezinsleden. We moeten met z’n allen altijd rekening houden met het gevaar dat hij loopt. Spontaan bij vriendjes spelen kan hij niet alleen, er zal altijd een van ons mee moeten tot hij oud genoeg is zelf de verantwoordelijkheid te dragen. Feestjes, partijtjes, schoolreisjes, etentjes… we kunnen niets aan het toeval overlaten.
Gelukkig staat het in voedselallergie gespecialiseerde team van het Kinder Allergie Centrum Amsterdam (UMC) ons geweldig bij in onze strijd tegen allergenen en in onze missie meer bekendheid en begrip te genereren voor mensen met een voedselallergie. Dit artikel heeft als doel de lezers in te laten zien wat een voedselallergie inhoudt, waarmee weer een stap zetten in ons streven naar een makkelijker en veiliger wereld voor mensen met een voedselallergie.
In mijn volgende artikel zal ik wat tips geven over hoe je de kans op een voedselallergie kunt verlagen.
liefs,
Melissa
https://gloryandnuts.com/
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
6 april 2018
Zelf waterkefir maken doe je zo
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
21 november 2016
Insecten eten is populairder dan ooit, durf jij het aan?
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
14 december 2018
Cadeautip: Keramische pannenset
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
2 januari 2018
Immuunsysteem booster
13 juli 2016
NATUURLIJKE GRIP OP JE CYCLUS!
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
22 september 2015
Beste eitjes
13 januari 2017
Verminder je werkstress!
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
16 mei 2017
O ja, het is bewezen: sporten maakt blij!
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
2 augustus 2016
EEN STRALENDE HUID MET DIT ZOMER SAPJE
7 september 2016
BACK TO SCHOOL MET DE HEALTHY KIDS BOX
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
17 september 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –