Levensbedreigende voedselallergie
Op het eerste gezicht is ons zoontje (vier jaar) een lief, vrolijk en energiek mannetje, waaraan niets mankeert. Gevaar ligt echter altijd en overal op de loer. Hij heeft een voedselallergie, met mogelijk een dodelijke afloop.
Onze dochter (zes jaar) was allergisch voor ei tot en met haar derde. Rode vlekken in haar gezicht, overal jeuk en braakneigingen. Uit voorzorg kregen we een EpiPen van de allergoloog, zonder strikte gebruiksregels. Als het nou echt een keer misging, zouden we deze injectie met adrenaline moeten zetten. Hoe zo’n situatie eruit zou zien, was ons eigenlijk onduidelijk.
Totdat ons zoontje (vier jaar) op z’n tweede heftige voedselallergieën vertoonde. Hij had bijna dagelijks rode plekjes in zijn gezicht, maar daar maakten we dan niets van. Zijn zusje reageerde heftiger op ei, dus zou het allemaal wel meevallen. Het was pas toen hij acuut galbulten, hoestbuien en een loopneus kreeg dat we ons zorgen maakten. Met sterke twijfel over het wel of niet zetten van de EpiPen van zijn zusje, besloten we naar de huisartsenpost te rijden. Eenmaal in het ziekenhuis aangekomen, leek de allergische reactie weggetrokken. De behandelend arts hoorde ons verhaal plichtmatig aan en stuurde ons snel weer de nacht in.
De maanden daarna belandden we nog een paar keer met hem in het ziekenhuis en telkens nam het dienstdoend personeel ons niet serieus. Bij het zoveelste voorval besloten we een allergietest af te dwingen. Daaruit bleek dat onze zoon een heftige voedselallergie heeft, voor onder andere noten, pinda’s peulvruchten, witvis, kiwi, tomaat. Daarnaast heeft hij het paraberksyndroom en het parabijvoetsyndroom, wat vooral te maken heeft met allergie voor in bloei staande bomen, planten en bloemen. En, alsof dat allemaal nog niet genoeg is, mogen we daar ook nog astma voor hem bij noteren. We waren in shock.
Anafylaxie
Als ons zoontje een voedingstof binnenkrijgt, waarvoor hij allergisch is, dan kan zijn lichaam binnen enkele minuten in een anafylactische shock raken. Kort gezegd, zijn immuunsysteem valt het allergeen aan. Noem het anafylaxie. In dat proces wordt in hoog tempo histamine geproduceerd. Grijpen wij niet meteen in met een anti-histamine drankje, of in een iets verder gevorderd stadium met een EpiPen (adrenalineshot), dan kan hij in een shock raken en betekent dit al snel zijn dood. En als dat hem niet fataal is, dan zou de allergische reactie door zijn astma op zijn luchtwegen kunnen slaan, waardoor hij sowieso zou kunnen stikken.
Hoe groot is de kans nou helemaal dat hij iets binnenkrijgt waarvoor hij allergisch is, als wij te allen tijde alert zijn? Ja, je zou denken dat je het risico kunt wegnemen door goed op te letten. Helaas is het niet zo makkelijk als het misschien lijkt. Als onze zoon een kruimel binnenkrijgt van bijvoorbeeld een pinda, dan gaat het al mis. Stel je voor: Een kindje dat een broodje pindakaas eet, de handen niet wast, van de glijbaan gaat, er daardoor pindakaas op de glijbaan komt en hij daar vervolgens mee in aanraking komt… Of bedenk je maar eens wat zo’n licht ontvlambare allergie doet bij kruimels van noten in eetcafés, restaurants, verjaardagen, vliegtuigen, scholen, dagopvang, etc… En neem een rondje supermarkt, angstvallig leiden we hem langs de schappen met noten en zaden, alle verpakkingen spellen we van voor tot achter om er zeker van te zijn dat er niets inzit wat hij niet verdraagt…
Basiskennis
Ons zoontje is niet de enige die aan zo’n heftige voedselallergie lijdt. Zo’n vijfhonderdduizend mensen kampen in Nederland met een voedselallergie, ongeveer tienduizend daarvan hebben kans op een anafylactische shock. Jaarlijks sterven er nog steeds onnodig veel kinderen en volwassenen, doordat zij in een anafylactische shock raken. Hoe komt het dat zij niet meer te redden waren? In sommige gevallen komt het doordat ze het zelf niet zo nauw nemen met hun allergie. Ze vergeten hun EpiPen of denken dat het niet meer nodig is om hem mee te nemen, omdat het in het verleden altijd goed is gegaan. Of ze zijn niet goed ingelicht zoals wij in het begin er niet genoeg van af wisten. Of ze lichten hun omgeving onvoldoende in uit schaamte.
In andere gevallen ontbreekt het de omgeving aan basiskennis over voedselallergie. In de huidige samenleving lijkt bijna iedereen wel een vorm van voedselovergevoeligheid of voedselintolerantie te hebben, waardoor mensen met een voedselallergie vaak onvoldoende serieus worden genomen.
Laatst vlogen wij naar Spanje. Het cabinepersoneel riep om dat er geen pinda’s en noten aan boord zouden worden uitgedeeld, vanwege de heftige voedselallergie van een van de passagiers. De mensen om ons heen wisten niet dat het ons zoontje betrof. We schrokken van de reacties en het onbegrip van de medereizigers.
In veel gevallen kunnen de sterfgevallen voorkomen worden, als er meer kennis was geweest over voedselallergie. Net als dat veel mensen weten hoe ze moeten handelen bij een hartaanval, zo zou het ook moeten zijn bij het toedienen van een EpiPen (adrenaline autoinjector) en zouden mensen op de hoogte moeten zijn van de symptomen
Voedselallergieën zijn on the rise
Voedselallergieën komen steeds vaker voor. In de VS lijdt één op de dertien kinderen al aan zo’n voedselallergie en in Europa stijgen die cijfers ook gestaag. Hoe dit komt weet niemand precies. Er wordt momenteel wel veel onderzoek naar gedaan. Netflix wijdde er onlangs een aflevering aan: The Peanut Problem (serie Rotten).
Onze toekomst
De voedselallergie van onze zoon gaat niet weg. We zullen er altijd mee bezig zijn. Dan liggen we samen te knuffelen en dan realiseer ik me dat hij zich nu nog niet beseft wat voor beperking hij heeft. Het zal zijn hele leven bepalen. Zijn voedselallergie heeft z’n effect op alle gezinsleden. We moeten met z’n allen altijd rekening houden met het gevaar dat hij loopt. Spontaan bij vriendjes spelen kan hij niet alleen, er zal altijd een van ons mee moeten tot hij oud genoeg is zelf de verantwoordelijkheid te dragen. Feestjes, partijtjes, schoolreisjes, etentjes… we kunnen niets aan het toeval overlaten.
Gelukkig staat het in voedselallergie gespecialiseerde team van het Kinder Allergie Centrum Amsterdam (UMC) ons geweldig bij in onze strijd tegen allergenen en in onze missie meer bekendheid en begrip te genereren voor mensen met een voedselallergie. Dit artikel heeft als doel de lezers in te laten zien wat een voedselallergie inhoudt, waarmee weer een stap zetten in ons streven naar een makkelijker en veiliger wereld voor mensen met een voedselallergie.
In mijn volgende artikel zal ik wat tips geven over hoe je de kans op een voedselallergie kunt verlagen.
liefs,
Melissa
https://gloryandnuts.com/
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
15 februari 2019
Je eetgewoontes aanpassen doe je zo!
9 september 2018
Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
7 april 2016
Ratatouille: een perfect zoetig groentegerecht
15 september 2019
Green Juice! Met dit drankje begin ik mijn dag
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
5 maart 2016
Ultiem geluk
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
25 juli 2015
Voeding met Viv
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
17 september 2015
Ontbijt ijs
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
13 augustus 2022
Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten?
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
11 december 2016
SUIKERVERSLAVING: WAT IS HET EN HOE KOM JE ER VANAF?
25 augustus 2014
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –