We weten inmiddels allemaal dat goede voeding veel goeds voor onze gezondheid kan betekenen. Je kunt jezelf gezond eten, maar je kunt jezelf ook zeker ongezond eten. Met die wetenschap willen we daar natuurlijk alles aan doen.
Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die ontstekingen in het lichaam kunnen veroorzaken. En die ontstekingen kunnen het begin zijn van ouderdomsziektes zoals diabetes, obesitas, hartaandoeningen en zelfs kanker. Om die reden is het aan te raden om onderstaande pro-inflammatoire voedingsmiddelen te vermijden, of in ieder geval zo min mogelijk te eten.
Voedingsmiddelen die ontstekingen veroorzaken:
1. Suiker
Suiker is slecht voor onze tanden en onze heupomvang, maar wist je ook dat het eten van suiker ontstekingen in het lichaam kan aanwakkeren? Als je suiker eet kan dit de afgifte van pro-inflammatoire moleculen (cytokines) veroorzaken.
2. Kunstmatige zoetstoffen
Een dieet wat rijk is aan kunstmatige zoetstoffen kan leiden tot ontstekingen die een risico vormen voor zaken als: glucose-intolerantie en metabole ziekten en zelfs diabetes. Sommige onderzoekers geloven dat bepaalde bacteriën in onze darmen reageren op kunstmatige zoetstoffen, door chemicaliën uit te scheiden die een ontstekingsreactie veroorzaken. Hierdoor wordt het lastiger voor je lichaam om te dealen met suiker. Kunstmatige zoetstoffen kunnen een risico vormen in verband met diabetes, maar er zijn nog meer gevaren. Zo zou het de kans op obesitas, een te hoge bloeddruk en hartaandoeningen verhogen.
3. Granen (gluten)
Uiteraard weten al veel mensen dat glutengevoeligheid gebruikelijk is. Maar daarmee mag het niet onderschat worden. Het kan namelijk ontstekingsziekten zoals artritis, psoriasis en inflammatoire darmaandoeningen in de hand helpen. Het is vaak het meest slimme om alle graansoorten te elimineren omdat ze ontstekingsreacties kunnen veroorzaken. Dus wees spaarzaam met granen en skip als het even kan alle gluten.
LEES OOK: Deze 10 tekenen kunnen erop wijzen dat je intolerant bent voor gluten.
4. Verkeerde oliën
Niet elke olie is goed voor de mens. Oliën zoals koolzaad, maïs, zonnebloem, saffloer, soja, margarine en plantaardige vetten, zijn sterk verwerkt en ze bevatten een ongezonde verhouding van omega-6 tot omega-3-vetzuren. Kies daarom eerder voor avocado of olijfolie.
5. Zuivel
Wat voor gluten geldt geldt vaak ook voor zuivel, veel mensen kunnen het vaak niet goed verdragen. Men is zich hier vaak niet van bewust en merken het verschil pas als ze zuivel uit hun dieet schrappen. Als ze dit doen verdwijnen klachten zoals hoofdpijn, huiduitslag, een opgeblazen gevoel of een verstopte neus, vaak als sneeuw voor de zon. Je kunt dit ook bij jezelf testen door zuivel te schrappen en vervolgens weer te nuttigen.
6. Voeding verpakt in blikken of verpakkingen met BPA
Bisphenol A (BPA) is al gekoppeld aan veel enge problemen zoals aangeboren afwijkingen of obesitas. Het wordt ook gekoppeld aan verhoogde ontstekingen bij postmenopauzale vrouwen. Gelukkig bieden steeds meer fabrikanten hun producten aan in BPA-vrije verpakkingen, maar let als het even kan altijd op het etiket!
Tip: ik bewaar mijn etensrestjes altijd in deze BPA en lekvrije lunchbox. Je kunt hem ook makkelijk meenemen naar kantoor en dus wat extra vitamines van het avondeten van gisteren nuttigen!
7. Smaakmakers (met uitzonderingen)
De meeste mayo’s, ketchups en saladedressings in de supermarkt zitten vol met glucose-fructosestroop, kunstmatige smaakstoffen, schadelijke emulgatoren, zaadolie en andere rommel. Je kunt dit soort sauzen het beste zelf bereiden. Een enkele keer vind je wel een gezonde smaakmaker (vaak in natuurvoedingswinkels). Hier kun je bijvoorbeeld mayonaise op basis van avocado krijgen.
LEES OOK: Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten.
8. Soja
Veel mensen beweren dat soja goed voor je is, maar dit is helaas niet waar. Het zwaar bewerken van voeding om voedingsmiddelen zoals sojaburgers en soja hotdogs te krijgen, kan leiden tot vorming van lysinoalanine en nitrosamines (toxines die je cellen kunnen beschadigen en tot ontstekingen kunnen leiden).
Als je last hebt van ontstekingen is het aan te raden om bovenstaande producten niet meer te eten. Het kan even duren voordat je het verschil ervaart, maar er bestaat een grote kans dat je je vele malen beter gaat voelen!
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
7 april 2016
Ratatouille: een perfect zoetig groentegerecht
29 november 2015
Video: Winterse Vitaminebom
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
27 januari 2019
Wil je meer energie? Probeer een winterdetox!
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
8 september 2014
8 redenen om meer te bewegen!
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
6 oktober 2014
Eetdagboek review
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
2 januari 2018
Start 2018 met een heerlijke winterdetox!
25 januari 2015
Glutenintolerantie
27 oktober 2018
Recept voor gezonde chocoladebrownie
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
5 november 2018
Drink je afvalstoffen weg!
10 oktober 2022
Zoete-aardappel frittata
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
10 augustus 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –