We weten inmiddels allemaal dat goede voeding veel goeds voor onze gezondheid kan betekenen. Je kunt jezelf gezond eten, maar je kunt jezelf ook zeker ongezond eten. Met die wetenschap willen we daar natuurlijk alles aan doen.
Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die ontstekingen in het lichaam kunnen veroorzaken. En die ontstekingen kunnen het begin zijn van ouderdomsziektes zoals diabetes, obesitas, hartaandoeningen en zelfs kanker. Om die reden is het aan te raden om onderstaande pro-inflammatoire voedingsmiddelen te vermijden, of in ieder geval zo min mogelijk te eten.
Voedingsmiddelen die ontstekingen veroorzaken:
1. Suiker
Suiker is slecht voor onze tanden en onze heupomvang, maar wist je ook dat het eten van suiker ontstekingen in het lichaam kan aanwakkeren? Als je suiker eet kan dit de afgifte van pro-inflammatoire moleculen (cytokines) veroorzaken.
2. Kunstmatige zoetstoffen
Een dieet wat rijk is aan kunstmatige zoetstoffen kan leiden tot ontstekingen die een risico vormen voor zaken als: glucose-intolerantie en metabole ziekten en zelfs diabetes. Sommige onderzoekers geloven dat bepaalde bacteriën in onze darmen reageren op kunstmatige zoetstoffen, door chemicaliën uit te scheiden die een ontstekingsreactie veroorzaken. Hierdoor wordt het lastiger voor je lichaam om te dealen met suiker. Kunstmatige zoetstoffen kunnen een risico vormen in verband met diabetes, maar er zijn nog meer gevaren. Zo zou het de kans op obesitas, een te hoge bloeddruk en hartaandoeningen verhogen.
3. Granen (gluten)
Uiteraard weten al veel mensen dat glutengevoeligheid gebruikelijk is. Maar daarmee mag het niet onderschat worden. Het kan namelijk ontstekingsziekten zoals artritis, psoriasis en inflammatoire darmaandoeningen in de hand helpen. Het is vaak het meest slimme om alle graansoorten te elimineren omdat ze ontstekingsreacties kunnen veroorzaken. Dus wees spaarzaam met granen en skip als het even kan alle gluten.
LEES OOK: Deze 10 tekenen kunnen erop wijzen dat je intolerant bent voor gluten.
4. Verkeerde oliën
Niet elke olie is goed voor de mens. Oliën zoals koolzaad, maïs, zonnebloem, saffloer, soja, margarine en plantaardige vetten, zijn sterk verwerkt en ze bevatten een ongezonde verhouding van omega-6 tot omega-3-vetzuren. Kies daarom eerder voor avocado of olijfolie.
5. Zuivel
Wat voor gluten geldt geldt vaak ook voor zuivel, veel mensen kunnen het vaak niet goed verdragen. Men is zich hier vaak niet van bewust en merken het verschil pas als ze zuivel uit hun dieet schrappen. Als ze dit doen verdwijnen klachten zoals hoofdpijn, huiduitslag, een opgeblazen gevoel of een verstopte neus, vaak als sneeuw voor de zon. Je kunt dit ook bij jezelf testen door zuivel te schrappen en vervolgens weer te nuttigen.
6. Voeding verpakt in blikken of verpakkingen met BPA
Bisphenol A (BPA) is al gekoppeld aan veel enge problemen zoals aangeboren afwijkingen of obesitas. Het wordt ook gekoppeld aan verhoogde ontstekingen bij postmenopauzale vrouwen. Gelukkig bieden steeds meer fabrikanten hun producten aan in BPA-vrije verpakkingen, maar let als het even kan altijd op het etiket!
Tip: ik bewaar mijn etensrestjes altijd in deze BPA en lekvrije lunchbox. Je kunt hem ook makkelijk meenemen naar kantoor en dus wat extra vitamines van het avondeten van gisteren nuttigen!
7. Smaakmakers (met uitzonderingen)
De meeste mayo’s, ketchups en saladedressings in de supermarkt zitten vol met glucose-fructosestroop, kunstmatige smaakstoffen, schadelijke emulgatoren, zaadolie en andere rommel. Je kunt dit soort sauzen het beste zelf bereiden. Een enkele keer vind je wel een gezonde smaakmaker (vaak in natuurvoedingswinkels). Hier kun je bijvoorbeeld mayonaise op basis van avocado krijgen.
LEES OOK: Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten.
8. Soja
Veel mensen beweren dat soja goed voor je is, maar dit is helaas niet waar. Het zwaar bewerken van voeding om voedingsmiddelen zoals sojaburgers en soja hotdogs te krijgen, kan leiden tot vorming van lysinoalanine en nitrosamines (toxines die je cellen kunnen beschadigen en tot ontstekingen kunnen leiden).
Als je last hebt van ontstekingen is het aan te raden om bovenstaande producten niet meer te eten. Het kan even duren voordat je het verschil ervaart, maar er bestaat een grote kans dat je je vele malen beter gaat voelen!
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
24 juni 2016
Sushi + donut = Sushidonut
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
26 september 2018
Ben jij klaar voor een snel en gezond beauty ontbijtje?
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
4 juni 2015
Tip: Healthy Pleasures
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
14 december 2018
Cadeautip: Keramische pannenset
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
10 februari 2020
Molybdeen: onbekend maar essentieel voor je gezondheid
7 april 2023
Chocolade smoothie
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
6 september 2016
Keltisch zeezout
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
15 februari 2017
FRIET
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
3 juni 2016
10 x motiverende quotes!
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
1 september 2019
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –