Sommige vrouwen hebben ‘de mazzel’ dat ze altijd weten wanneer ze ongesteld moeten worden. Het is iedere maand weer precies op hetzelfde moment. Terwijl dit bij andere vrouwen lang niet altijd het geval hoeft te zijn. Zij hebben last van onregelmatig ongesteld zijn en wel om de volgende 8 redenen:

1. Je bent zwanger

Als je zwanger bent en dit niet weet kun je spotting ervaren. Je kunt hierdoor denken dat je ongesteld bent geworden, wat dus eigenlijk niet het geval is. Het kan dus eigenlijk nooit kwaad om bij twijfel een test te doen.

2. Borstvoeding geven

Tijdens het geven van borstvoeding fluctueren je hormonen behoorlijk. Dat betekent dat als je in deze periode ongesteld bent, je onregelmatig ongesteld kan worden. En daarnaast kan je cyclus sowieso permanent behoorlijk anders zijn nadat je bevallen bent. 

3. Je bent net gestopt met de pil

Als je met de pil stopt heeft je lichaam de tijd nodig om hieraan te wennen. Het kan zo een aantal maanden duren voordat je weer ongesteld wordt. Uiteraard verschilt dit van persoon tot persoon. Een gezonde levensstijl kan hier uiteraard bij helpen.

4. Bepaalde medicatie

Er zijn medicatie beschikbaar die onze cyclus beïnvloeden, denk bijvoorbeeld aan antidepressiva. Zij beïnvloeden het oestrogeen en progesteron (welke belangrijk zijn voor de ovulatie en de menstruatie). Als je hier last van ervaart is het aan te raden om dit met je dokter te bespreken.

5. Je bent erg gestresst

Cortisol, ons stress hormoon, beïnvloedt hoeveel oestrogeen en progesteron ons lichaam produceert. Als je cortisol level door het dak schiet is het aan te nemen dat de hormonen niet in balans zijn. Hierdoor kan je cyclus behoorlijk uit balans raken.

LEES OOK: Voel je je hongerig tijdens je menstruatie? Zo voorkom je overeten.

6. PCOS

PCOS is een hormonale afwijking, waarbij er cysten op de eierstokken groeien. Aanwijzingen hiervoor zijn: onregelmatig ongesteld worden, hormonale acne of gewichtstoename. Bij twijfel is het aan te raden om een professional in te schakelen. 

7. Je bent een atleet

Sporten is goed voor je, maar je kan het ook ‘over-doen’. Gelukkig hebben we het in dit geval waarschijnlijk niet over jou, maar over iemand die echt mega veel sport. Denk aan een triatlon atleet of een marathon loper. Zij kunnen door overmatig te sporten hun cyclus dwarsbomen.

8. Het is tijd voor de menopauze

Wanneer je voor het eerst ongesteld wordt kan je cyclus behoorlijk onregelmatig zijn. En zo is het ook als je richting de menopauze gaat. Je lichaam is zich aan het klaarmaken om straks niet meer te ovuleren en menstrueren. Dit kan betekenen dat je alvast minder ongesteld gaat worden. 

Tekst: Inga Stoit

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.