Sommige vrouwen hebben ‘de mazzel’ dat ze altijd weten wanneer ze ongesteld moeten worden. Het is iedere maand weer precies op hetzelfde moment. Terwijl dit bij andere vrouwen lang niet altijd het geval hoeft te zijn. Zij hebben last van onregelmatig ongesteld zijn en wel om de volgende 8 redenen:
1. Je bent zwanger
Als je zwanger bent en dit niet weet kun je spotting ervaren. Je kunt hierdoor denken dat je ongesteld bent geworden, wat dus eigenlijk niet het geval is. Het kan dus eigenlijk nooit kwaad om bij twijfel een test te doen.
2. Borstvoeding geven
Tijdens het geven van borstvoeding fluctueren je hormonen behoorlijk. Dat betekent dat als je in deze periode ongesteld bent, je onregelmatig ongesteld kan worden. En daarnaast kan je cyclus sowieso permanent behoorlijk anders zijn nadat je bevallen bent.
3. Je bent net gestopt met de pil
Als je met de pil stopt heeft je lichaam de tijd nodig om hieraan te wennen. Het kan zo een aantal maanden duren voordat je weer ongesteld wordt. Uiteraard verschilt dit van persoon tot persoon. Een gezonde levensstijl kan hier uiteraard bij helpen.
4. Bepaalde medicatie
Er zijn medicatie beschikbaar die onze cyclus beïnvloeden, denk bijvoorbeeld aan antidepressiva. Zij beïnvloeden het oestrogeen en progesteron (welke belangrijk zijn voor de ovulatie en de menstruatie). Als je hier last van ervaart is het aan te raden om dit met je dokter te bespreken.
5. Je bent erg gestresst
Cortisol, ons stress hormoon, beïnvloedt hoeveel oestrogeen en progesteron ons lichaam produceert. Als je cortisol level door het dak schiet is het aan te nemen dat de hormonen niet in balans zijn. Hierdoor kan je cyclus behoorlijk uit balans raken.
LEES OOK: Voel je je hongerig tijdens je menstruatie? Zo voorkom je overeten.
6. PCOS
PCOS is een hormonale afwijking, waarbij er cysten op de eierstokken groeien. Aanwijzingen hiervoor zijn: onregelmatig ongesteld worden, hormonale acne of gewichtstoename. Bij twijfel is het aan te raden om een professional in te schakelen.
7. Je bent een atleet
Sporten is goed voor je, maar je kan het ook ‘over-doen’. Gelukkig hebben we het in dit geval waarschijnlijk niet over jou, maar over iemand die echt mega veel sport. Denk aan een triatlon atleet of een marathon loper. Zij kunnen door overmatig te sporten hun cyclus dwarsbomen.
8. Het is tijd voor de menopauze
Wanneer je voor het eerst ongesteld wordt kan je cyclus behoorlijk onregelmatig zijn. En zo is het ook als je richting de menopauze gaat. Je lichaam is zich aan het klaarmaken om straks niet meer te ovuleren en menstrueren. Dit kan betekenen dat je alvast minder ongesteld gaat worden.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
15 februari 2021
20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
8 augustus 2022
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –