Veel vrouwen hebben last van klachten als: humeurigheid, vermoeidheid, slapeloosheid, PMS, een opgeblazen gevoel, hersenmist of een slecht uitziende huid. Het kan heel goed dat dit de oorzaak is van een hormonale onbalans. Je kunt hier iets aan doen door proactieve veranderingen in je dieet en levensstijl aan te brengen. Het is een weg van vallen en opstaan maar deze 6 hormoon balancerende regels wil je hoe dan ook na leven.
1. Wees voorzichtig met hormoontherapie en kunstmatige hormonen
Het is verleidelijk om je hormonale problemen op te lossen door hormonen toe te voegen. Zo worden er bijvoorbeeld vaak progesteroncremes mee gegeven. Maar daar kun je behoorlijke bijwerkingen zoals acne van krijgen. Er zijn zelfs studies die hormoontherapie aan kanker koppelen. En deze studie toonde zelfs aan dat de pil en het hormoonspiraaltje een vergelijkbaar risico met zich meebrengen. Hormoontherapie kan gevaarlijk zijn, terwijl goede voeding als een medicijn voor de hormoonbalans kan werken.
2. Laat het eten van suiker een traktatie zijn, en dus niet een gewoonte
Het eten van suiker is echt funest voor onze hormonen. Vooral voor degene die ons gewicht, honger en de bloedsuikerbalans bepalen zoals insuline, leptine en ghreline. Deze worden allemaal minder effectief als men veel suiker eet. De hormonen van de stofwisseling bepalen hoe goed we vet verbranden en ze hebben ook een grote invloed op het energieniveau en de menstruatiecyclus. Insuline en leptine resistentie zorgen ervoor dat je vet opslaat, dat de ontstekingswaarden hoger worden en ze beïnvloeden de niveaus van oestrogeen en testosteron.
LEES OOK: Dit ontbijtje balanceert de hormonen, en dat komt hierdoor.
3. Eet voldoende kruisbloemige groenten
Broccoli, bloemkool en boerenkool binden allemaal het overtollige hormoon in je darmen en spoelen dit uit. Het is dus eigenlijk een natuurlijke detox! Ze bevatten twee krachtige verbindingen genaamd sulforaphane en indole 3 carbinol. Van indole 3 carbinol is aangetoond dat het helpt bij de oestrogeen overheersing door zich te binden aan overtollig oestrogeen. Zowel sulforaphane en indole 3 carbinol verbeteren de darmflora en dit resulteert weer in een betere gezondheid van de hormonen.
4. Wees je bewust van de impact van stress
Chronische stress kan de hormoonbalans zeer verstoren. We hebben het hierbij niet alleen maar over de stress die je bijvoorbeeld op je werk ervaart, maar ook over de lichamelijke stress die we onszelf soms aandoen. Denk aan extreme intensieve workouts of extreme diëten (zoals koolhydraten skippen of vasten). Vasten kan een uitkomst zijn voor sommigen, maar je moet je wel beseffen dat je lichaam dit als stress kan ervaren. Het verminderen van lichamelijke en emotionele stress wordt vaak over het hoofd gezien, bij het in balans brengen van de hormonen, terwijl dit een hele belangrijke factor is. Yoga, meditatie en mindfulness kunnen hierbij helpen.
5. Overweeg het gebruik van adaptogenen
Adaptogenen kunnen een uitkomst zijn bij het in balans brengen van je hormonen. Ashwagandha, rhodiola en maca root zijn enkele voorbeelden van adaptogenen die van pas kunnen komen. Ze kunnen een krachtig effect hebben dus laat je vooraf goed informeren door iemand die je begeleidt en op de hoogte is van jouw gezondheid. Het internet biedt van alles aan maar niet alles is goed voor iedereen, onthoud dat! Als je je voeding, stress management en lichamelijke beweging goed onder controle hebt kun je uitwijken naar de extra hulp van adaptogenen. Een pilletje alleen is niet voldoende.
Wil je meer weten over het in balans brengen van je hormonen? Bestel dan mijn boek ‘Herstel je hormonen in 10 stappen’.
6. Neem de gezondheid van je darmen uiterst serieus
Het verbeteren van je darmgezondheid kan wonderen verrichten voor de hormoonbalans. Het is zelfs zo dat de microbioom op een ander endocrien systeem begint te lijken met al het nieuwe onderzoek naar de productie en modulatie van hormonen. Darmbacteriën moduleren bijvoorbeeld oestrogeen, progesteron en testosteron. Als je gezonde darmbacteriën hebt kan dit ook schildklier auto-immuun antistoffen onderdrukken, zoals die in Hashimoto’s.
Darm- en microbioom gezondheid is de snelkoppeling naar gezonde hormonen, omdat de darm moduleert en uitscheidt (en tegenwoordig denken we dat het hormonen maakt). Bacteriën krijgen vaak een slecht label terwijl ze eigenlijk goed zijn. Zo is het bijvoorbeeld goed om op blote voeten te lopen, te tuinieren, ander voedsel te eten en agressieve reinigingsmiddelen en conserveermiddelen te vermijden. Dit zijn allemaal voorbeelden om gezonde bacteriën in, op en om ons heen te behouden.
Dat was ‘m! Uiteraard zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen, maar deze 6 tips zorgen al voor een ingrijpende verandering in je gezondheid en in de balans van je hormonen! Alles heeft tijd nodig dus haak niet gelijk af als je niet per direct een verschil ziet, merkt of voelt. Soms kan het wel 3 maanden duren voordat je echt de effecten voelt, dus maak er een mooie reis van.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
15 februari 2021
20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
8 augustus 2022
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –