Paleo, een bekend fenomeen in de voeding. Maar wat is dat nu precies, wat houdt het in en waar is het goed voor? Hieronder geven wij je een uitleg over deze voedingstrend. Ontdek of Paleo bij jou past!
Wat is het Paleo-dieet?
Eenvoudig gezegd kom het Paleo-dieet erop neer dat je het eten eet waarvoor je lichaam is gemaakt.
Vlees, vis, noten, zaden, fruit en groentes
Paleo verwijst ons ook naar het ‘Paleolitcium’, een tijdperk van ongeveer 2,5 miljoen jaar geleden. Onze voorouders aten ook Paleo. Niet moeilijk, want in die tijd was er geen ander eten te krijgen.
Het wordt daarom ook wel het ‘holbewonersdieet of stenentijdperkdieet’ genoemd. Ons dieet is bij het evolueren van de mensheid volledig veranderd. Door de vele bewerkingen van ons voedsel zijn er meer allergieën, intoleranties en maag- darmproblemen dan ooit. Mensen kampen met spijsverteringsproblemen en deze problemen resulteren onder andere in een laag energieniveau, oprispingen, depressies, opgezwollen gewrichten en eczeem. Ons voedingspatroon lijkt in bijna niets op dat van onze Paleolitsche voorouders, terwijl onze genen sindsdien nauwelijks zijn veranderd. Het verschil is alleen dat onze voorouders dankzij dit dieet niet kampten met gezondheidsproblemen zoals wij die tegenwoordig hebben.
Positieve gevolgen
Het Paleo-dieet kan de volgende positieve gevolgen hebben voor onze gezondheid:
- Verhoogd energie niveau
- Verbeterde slaap
- Egalere huid en gezonder haar
- Mentale helderheid
- Verbeterde stemming en humeur
- Minder opgeblazen gevoel en minder spijsverteringsproblemen
- Minder hoofdpijn/migraine
- Minder gewrichts- en spierpijn
- Minder verkoudheid en infecties
10 redenen om het Paleo dieet te volgen:
- Het is gebaseerd op onbewerkt, gezond eten. En dat betekent minder toegevoegde stoffen, minder ongezonde transvetten en geen verborgen suiker of zout.
- Het bevat weinig zout en is rijk aan Kalium, met als gevolg een lagere bloeddruk.
- Er wordt veel fruit en groente gebruikt, waardoor je met gemak 5 porties per dag eet.
- Het bevat weinig verzadigd vet en veel gezonde vetten – wat een lager cholesterolgehalte betekent en minder ontstekingen.
- Het is rijk aan eiwitten en vezels – waardoor je langer een vol gevoel houdt en niet tussendoor gaat snacken.
- Het geeft je stofwisseling een herstart – wat handig is als je probeert af te vallen.
- Het is glutenvrij – waardoor je minder last hebt van een opgeblazen gevoel en spijsverteringsproblemen.
- Het heeft een lage glycemische index – dit betekent dat hoge pieken in je bloedsuikerspiegel worden voorkomen.
- Het is rijk aan plantaardige antioxidanten – die het risico op bepaalde vormen van kanker en aandoeningen zoals dementie kunnen verkleinen.
- Het helpt de PH-waarde van je lichaam in balans te brengen. Hierdoor krijg je minder last van klachten als PMS, ontstekingen, huidaandoeningen, vermoeidheid, artritis, nierstenen, fibromyalgie en hoofdpijn.
Paleo en kids?
Op zoek naar tips, inspiratie en recepten voor jezelf en je gezin? Al eerder schreven we in dit artikel over het boek ‘Yo kids, let’s go paleo!’, dat net als het eerder verschenen boek ‘Let’s go paleo‘ een echte must-have is op je boekenplank.
Tekst: Renée Beers voor Vivonline
Bron: Paleo van Daniel Green
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
9 juni 2016
Rode linzensoep
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
29 april 2019
Hormoonproof recept: Choco-Maca smoothie
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
27 augustus 2016
WEER OP DE GEZONDE TOER NA DE VAKANTIE
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
6 juni 2016
Vitamine D, wat moet je daar nu mee?
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
9 augustus 2015
Herman over bonen
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
14 juni 2017
Wat kun je het beste doen bij misselijkheid?
18 november 2015
Viv’s Schoencadeautips!
29 augustus 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –