Een van de belangrijkste redenen waarom men ongezonder eet dan gedacht, is door verwarring rondom voedingsmiddelen. Wat is nou wel echt gezond om te eten en wat niet?

Bovendien is elk lichaam anders en is er geen dieet dat voor iedereen werkt. Toch zijn er absoluut voedingsmiddelen die men als gezond beschouwt, die uiteindelijk veel ongezonder zijn dan het lijkt.

Glutenvrije voeding

Glutenvrij klinkt fantastisch. Maar let er wel goed op dat sommige van deze producten/merken suikers, siroop en alternatieve vormen van glucose gebruiken.

Vruchtenyoghurt van de supermarkt

Natuurlijke yoghurt kan vol zitten met goede kwaliteit eiwitten, calcium en vitamine B. Helaas gaat dit niet op voor de meeste vruchtenyoghurt die in de supermarkt wordt verkocht. Vaak zitten in deze pakken yoghurt veel suiker en toegevoegde smaak- en kleurstoffen. Kijk naar de ingrediënten op de verpakking om te kijken of dit aan jouw favoriete yoghurt is toegevoegd. Wil je toch yoghurt eten, kies dan voor Griekse yoghurt.

Vruchtensap uit een pak of flesje

Heel veel vruchtensappen bevatten teveel fructose of suiker en zijn daardoor ongezond. Ook bevatten ze conserveermiddelen die helpen de sappen langer goed te houden. Fruit is absoluut een beter alternatief. Of maak zelf een smoothie!

Vis

Vis is een goede bron om aan je omega 3 vetten te komen. Maar, door watervervuiling is het niet altijd even veilig om witte vis te eten. Zorg ervoor dat je de vis heel goed schoonmaakt voor je deze eet.

Veggie chips

Laat de naam je niet in de maling nemen. Vaak is het zo dat veggie chips gewoon aardappelchips is met een veggie smaak. De chips bevat geen vitaminen en het is vaak gefrituurd. Koop de biologische variant, deze is een stuk gezonder. Lees altijd goed de verpakkingen.

Soja

Soja is een genetisch gemanipuleerd product en heeft een grote invloed op je hormonen. Je hormoonstelstel wordt verstoort en dat brengt risico’s met zich mee.

Agave siroop

Agave-siroop ontstaat na een chemisch proces van filtering en bewerking, waardoor alle voedingsstoffen er uit zijn en er een vorm van fructose ontstaat die slechter voor je is dan gewone suiker.

Pindakaas light

Pindakaas light bevat suiker. Gewone pindakaas bevat dit niet. Kies dus altijd voor de gewone variant indien je graag pindakaas eet.

Couscous

Couscous lijkt gezond, maar is eigenlijk een kleinere vorm van pasta. Probeer eens volkoren couscous of quinoa.

Bananenchips

Bananenchips is gefrituurd en dat houdt in dat het niet meer zijn natuurlijke voedingsstoffen bevat, zoals vitamine C. Ook bevat bananen chips erg veel calorieën en is ook dit dus veel ongezonder dan het lijkt!

 Wil jij tips voor gezonde snacks? Lees dan dit artikel.

Tekst: Hanneke de Haas voor VIVONLINE

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten